Tekst objavljen: 14.08.2014 11:55        


Niko nije dao saglasnost bankama da od građana zahtevaju da prilikom otvaranja tekućih računa potpišu saglasnost da se njihovi podaci dostavljaju Poreskoj upravi SAD. Strane banke u Srbiji posluju po našim propisima, a zakon koji reguliše saradnju poreskih uprava dveju zemalja još nije donet. Stoga one to čine nezakonito!

Bankama niko nije dozvolio da šalju naše podatke u SAD

Ovo kažu u Ministarstvu finansija, a to potvrđuje i Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja koji tvrdi da je besmisleno unapred primenjivati zakon koji nije donet, ratifikovan u Skupštini i objavljen u „Službenom glasniku“.

KORIST OD POREZA

Kako nezvanično saznajemo, očekuje se potpisivanje biletarnog sporazuma sa SAD po kome će svi građani Srbije koji rade ili imaju firme u ovoj zemlji biti u obavezi da plaćaju porez u Srbiji. Bankari kažu da je i to jedan od razloga zbog čega se evidentiraju svi građani koji imaju ili će imati veze sa Amerikom.
S druge strane, banke koje posluju u Srbiji su po nalogu svojih centrala u obavezi da od 1. jula dostavljaju podatke Poreskoj upravi o novootvorenim tekućim računima kako državljana SAD, tako i naših građana, jer postoji mogućnost da jednoga dana otvore firme u Americi ili postanu suvlasnici kompanija u ovoj državi.

Ovo su nezvanična saznanja od bankara, koji se drugi dan zaredom zvanično ne oglašavaju i ne iznose detalje novog načina poslovanja, pišu Novosti. Prema njihovom objašnjenju, banke koje potiču iz zemalja EU su u obavezi da primenjuju i propise koje važe kod njih. Sa Poreskom upravom Amerike, sporazum su već potpisale sve članice EU.

Prema nezvaničnim saznanjima Novosti nova odluka se ne primenjuje retroaktivno, već samo važi za nove klijente.

Kako kažu, u jednoj stranoj banci, prilikom dolaska na šalter, građanin prvo popunjava formular u kome navodi čiji je državljanin, da li ima firmu ili radi za neku kompaniju u Americi. Zatim, daje saglasnost za svoje podatke, da ih koristi Poreska uprava koja će posle potpisivanja međudržavnog sporazuma da ih prosleđuje Poreskoj upravi SAD. Parafirianje se očekuje do kraja ove godine.

- Ukoliko klijent odbije da potpiše navedena dokumenta, ne može da obavi posao zbog koga je došao u banku - kažu bankari. - Postoje programi koji su instalirani i proces ne može da se nastavi, ako nema podatka o dostupnosti traženih informacija. Sve banke kojima su matice u zemljama Evropske unije imaju obavezu da dostavljaju ove podatke, jer postoje potpisani sporazumi. Domaće banke to još ne čine, jer Srbija nije parafirala ovaj ugovor.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    ljuba 15.08.2014 6:24

    isto sam doživeo i u poštanskoj štedionici. .

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banke klijent banke klijenti banke prava klijenta banke zaštita klijenata banke tekući račun tekući računi otvaranje računa otvaranje tekućeg računa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana