Tekst objavljen: 17.10.2013 11:00        


U susret Nedelji štednje koja počinje 31. oktobra, bankari su već najavili da neće drastično menjati kamate. Istovremeno, u bankama kažu da je trenutno povoljnije štedeti u domaćoj valuti. Kamate na štednju u dinarima kreću se od 7 do 11 odsto, dok se kamate na uloge u evrima kreću od 2,50 odsto do 3,83 procenta.

Bankari savetuju: Štednja u dinarima se najviše isplati

Miroslav Rebić, član Izvršnog odbora Sosijete ženeral banke navodi da i pored toga što već tri godine za redom kamatne stope na štednju imaju silaznu putanju, one su u Srbiji i dalje među najvišim u Evropi.

U EFG banci objašnjavaju da je "kada govorimo o sredstvima koja su oročena u stranoj valuti, klijent je u obavezi da plati porez na prihod od kamate od iznosa dobijene kamate, dok s druge strane može da računa na sigurnost kod kretanja kursa i inflacije, pa je tako štednja u evrima najpre za one koji više vole ulaganja sa nešto nižim prinosima".
On navodi i da su "građani evidentno promenili kriterijume za odabir banke u kojoj će štedeti, kao i da to više nije visina kamatne stope, već prvenstveno sigurnost uloga".

- Poslednje računice pokazuju da je novac isplativije čuvati u domaćoj valuti u poslednjih godinu dana. Kamate na štednju u dinarima idu do 10 odsto, a na evre su do tri procenta. Zbog relativno velike razlike u kamatama i uz stabilnost kursa, računicu uglavnom ne narušava ni povremeno slabljenje domaće valute. Činjenica je da da je štednja u dinarima praktično tri puta povoljnija nego u evrima, a odnos kamata na oročene depozite govori u prilog sve većoj atraktivnosti dinarske štednje – objašnjava Rebić.

Rebić dodaje da bi namena štednje zapravo trebalo da opredeli i valutu u kojoj će građani štedeti.

- Ako se štednja planira da bi se platile neke obaveze u dinarima, onda je logično štedeti u dinarima. Iako većina ljudi kod nas još nema naviku da štedi u dinarima, prednost dinarske štednje je što klijent nema troškove prebacivanja evra u dinare, ukoliko će kasnije taj ulog da koristi za dinarska plaćanja, kao i to što je dinarska štednja oslobođena poreza na prihod od kamate.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Radojlo 24.10.2013 18:48

    kqmate na stednju i kamate na krdite su dve suprotstavljene stvari, ne moze drzava preko nezavisne NBS da diktira
    kamatu na stednju, koja nije pala s neba vec iz rada i stedljivosti gradjana, kao da stedise ne umeju da potrose te ustedjene pare ili ih povuku u slamarice, a ne da ih drze u bankama sa famoznom "kusur stednjom", sto je najnoviji "dafiment" na drugi nacin, ne treba stedisama soliti pamet sta je za njih dobro, oni zahtevaju pravicnu i vrednu kamatu za svoju vrednu robu i nista vise!

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kamate na štednju kamata na štednju banke nedelja štednje 2013 Nedelja štednje štediše devizna štednja dinarska štednja štednja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana