Tekst objavljen: 13.03.2014 13:30        


Najveći problem bankarskog sektora u Srbiji već poduže su nenaplativi kredit u sektoru privrede. Podaci Udruženja banaka Srbije s početka godine govore da banke ne mogu da naplate bar 400 milijardi dinara. U probemu s naplatom je svaki peti kredit.

Bankarske spekulacije ne treba da plaćaju građani

Srbija se tako po tom neslavnom rekordu našla u vrhu u Evropi sa susednom Rumunijom, gde banke uzalud potražuju 22 odsto zajmova.

Bankari u pomoć pozivaju državu, a one koje su propale zbog loših kredita do sada su koštale poreske obveznike u Srbiji 800 miliona evra. Svaki veći trošak, odnosno još jedna banka za propast, bio bi nam stvarno težak.

Sručnjak s Novosadskog univerziteta dr Siniša Ostojić kaže za Dnevnik da "nenaplative kredite ne treba socijalizovati, odnosno prebaciti na teret poreskih obveznika. Banke su ih odobravale pa neka sada vide šta će s njima".

Direktor sektora za privredu u Prokredit banci Vladimir Čaprić kaže da u rešavanju problema treba krenuti od odgovornosti samih banaka, njihove kreditne politike, kriterijuma za procenu rizika i generalnog pristupa klijentima

– Kod nas je nivo nenaplativih potraživanja 3,9 odsto, mnogo manje od proseka na ovom tržištu. Razlog je pažljiva analiza i jasno definisana pravila u proceduri odobravanja kredita. Zajmove dobijaju klijenti koji mogu da ih vrate, i to u obimu koji je za klijenat optimalan – kaže Čaprić za Dnevnik.

Drugim rečima, za banke bi bilo bolje da ubuduće manje slušaju politiku a više svoje stručnjake.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banke klijent banke klijenti banke propale banke Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana