Tekst objavljen: 19.11.2013 9:15        


Građanima koji imaju otvoren tekući račun samo za uslugu njegovog održavanja banke godišnje uzmu oko 25 evra. Ovog meseca većina banaka podigla je te naknade i 35 odsto, a da se nisu potrudile da o promenama obaveste klijente koji kod njih primaju platu, što je njihova zakonska obaveza.

Banke deru na održavanju računa, skuplje i za trećinu

Oko 170 miliona evra godišnje zarade banke, ako od svakog klijenta mesečno naplate 200 dinara za održavanje tekućih računa.

Koriste novac bez naknade

Banke za novac koji leži na tekućem računu, a koji one koriste u svakodnevnom poslovanju, plaćaju klijentima skromnu kamatu. S druge strane, na svakih 1.000 dinara dozvoljenog minusa, gotovo svaka naplati bar 20 dinara mesečno. Kamata na dozvoljeni minus kod nas se kreće oko 35 odsto, dok je u EU prosek 7,92 odsto godišnje.
U većini banaka kažu da održavanje tekućeg računa naplaćuju samo ako je u poslednja tri meseca bilo promena.

- Kod nas je naknada 150 dinara i u tu cenu ulazi vođenje računa, trajni nalog, SMS servis i debitna platna kartica. Oni koji koriste i uslugu e-banke, naknadu plaćaju 200 dinara. Penzioneri održavanje računa treba da plate 100 dinara ili 150 ako koriste e-banku - navode u Komercijalnoj banci.

Po zakonu, banke su dužne da obaveste klijenta bar 15 dana unapred kad menjaju cenu usluge, mada, primetno je da neke od njih zaobilaze propise tako što, na primer, istaknu obaveštenje na zidu u ekspoziturama, čime je pro forme zakon ispoštovan.- Ako su istakle obaveštenje na vidno mesto u ekspozituri, onda banke mogu da se pozovu na to da je klijent obavešten. A da li ljudi treba da gledaju po zidovima gde šta piše, to je posebna priča, ali u tom slučaju nema zakonskog osnova da klijent tuži banku - kaže Dejan Gavrilović iz Udruženja bankarskih klijenata Efektiva.

Neke od njih, međutim, tvrde da su o svim promenama klijenti na vreme obavešteni.

- Kada dođe do promena cena usluga, uvek šaljemo obaveštenja klijentima. Klijent može i sam da promeni neki od paketa, ali pre te promene koju prati i veća naknada mora da potpiše aneks ugovora - objašnjavaju u Eurobanci.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

2 komentara

 1. User image
  hipotaur 14.04.2014 13:18

  Iznenadih se da na ovo nema komentara. Potpuno nam je normalno da nas "deru". Ja sam trenutno u AIK banci i do sada sam bio super zadovoljan pošto ništa (bukvalno ništa uključujući i elektronsko plaćanje) nisam plaćao po ovom osnovu. Međutim, pre neki dan sam dobio obaveštenje iz banke koje me totalno razočaralo. Uvode se neki paketi koji se kreću od 100 do 450 dinara. Neverovatno je kako niko u ovoj "državi" ne vodi računa o svojim građanima i da ih zaštiti od pljačkaša (kako drugačije ovo nazvati). Čime može da se opravda ovaj stav da mi banka naplaćuje to što ja svoje pare držim kod nje? Trebalo bi banka meni da plati, a ne ja njoj!
  Banke u većinskom državnom vlasništvu bi morale da ukinu ovu vrstu pljačke i time spreče i strane banke da iznose devize iz zemlje na ovaj način. Pitam se da li to uopšte postoji u normalnom svetu?
  Ima li neko preporuku u koju banku sad da pređem?

 2. User image
  Misho 06.07.2014 7:34

  Isti slučaj. Aik Banka me je uredno obavjestila da mi je nova VISA kartica spremna, ali me nije obavjestila da je promjenjena cijena usluga. Tako da to što sam držao pare kod njih i plaćao usluge karticom ili e-bankingom me sada košta u startu 170din mjesečno, a za jednu uplatu mi uzeli 150din.
  U ugovoru stoji koliko se sjećam da je zatvaranje računa 1000din, pa me baš interesuje kako će mi to naplatiti?

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
banke klijent banke klijenti banke zaštita klijenata prava klijenta banke zaštita klijenata banke paket račun tekući račun paket računi tekući računi bankarski troškovi naknade banke tarifa banke, provizija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana