Tekst objavljen: 17.04.2015 16:50        


Banke, mobilni operateri i maloprodajni lanci uskoro bi mogli da ponude građanima mogućnost beskontaktnog plaćanja smart telefonima koji u sebi imaju mobilni novčanik sa više kartica u elektronskom formatu (HCE tehnologija), rečeno je na okruglom stolu kojim je završen forum "Tehnobank 2015".

Banke i operateri će ponuditi beskontaktna plaćanja

Ovakav trend, kako je rečeno, predviđa se na osnovu podataka da je tokom 2014. prodato 1,4 milijarde pametnih mobilnih telefona. Od toga više od 400 miliona je opremljeno NFC tehnologijom, koja omogućava mobilna, beskontaktna plaćanja, a očekuje se da će taj broj dostići milijardu u 2017.

Digitalne transformacije ulaze i u bankarski sektor, ali banke i dalje nisu spremne niti pripremljene za to. Banke bi trebalo da uvode digitalni pristup, korišćenje različitih kanala i beskontaktnog iskustva, korisnički orijentisan pristup, prelazak sa prodajnog na savetodavni model, kao i angažovanje društvenih mreža, rekao je direktor konstaltinga u Ašeco SEE Pjotr Vidacki. 

Pogledajte ponudu pametnih telefona koje možete kupiti preko domaćih mobilnih operatera.

Andrij Šerbina iz kompanije Visa rekao je da bi banke već trebalo da pobnude klijentima ovakvu vrstu plaćanja.

"NFC će biti pokretačka snaga za banke da shvate šta moraju da rade sa klijentima", rekao je on.
Promena koja se dešava na globalnim tržištima u poslednjih nekoliko godina je povećana potreba za mobilnim plaćanjima, koja bi trebalo da zamene korišćenje gotovine. Za ovo je potrebno da je i uređaj za prihvatanja plaćanja (POS) opremljen za beskontaktna plaćanja, rečeno je na okruglom stolu.

NFC tehnologija omogućava i proizvođačima mobilnih telefona kao što su Apple, Samsung, da se takmiče u ovoj oblasti.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
beskontaktno plaćanje mobilno plaćanje banke mobilni operateri

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana