Tekst objavljen: 22.08.2013 9:00        


Bez ovlašćenja ili pristanka penzionera, banke ne smeju Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje da dostavljaju bilo kakve podatke o tekućim računima svojih klijenata.

Banke ne smeju da zloupotrebljavaju podatke penzionera

Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja, upozorio je banke da je nezakonito da Fondu dostavljaju podatke bez zakonskog ovlašćenja ili pristanka penzionera.

- U postupku nadzora izvršen je uvid u fotokopije ugovora koje je Fond zaključio sa 31 bankom i konstatovano je da se razmenom podataka obrađuju brojni podaci o penzionerima korisnicima računa, ali i o trećim licima koja su raspolagala ovlašćenjima, što je suprotno zakonu - ističe Šabić.

Reč je o jedinstvenim matičnim brojevima, imenima i prezimenima, adresama, brojevima računa, datumima promena po računu, iznosima primanja, visini raznih obustava i slično. Šabić je Fondu PIO izdao upozorenje još u maju, kada su se sami penzioneri žalili da banke Fondu šalju podatke o računima sa kojih niko nije podizao novac šest meseci, kao i o računima po kojima novac bez prekida podižu godinu dana samo ovlašćena lica.

Fond, praktično, na ovaj način pokušava da dođe do podataka da li i dalje postoje zakonski uslovi za isplatu konkretnih penzija.

- Nepostojanje odgovarajućih mehanizama koji bi Fondu omogućili raspolaganje svim podacima potrebnim za njegov rad, ili, bolje rečeno, nedovoljno efikasna primena postojećih mehanizama, nikako ne mogu da budu razlog koji bi opravdao obradu podataka suprotno Zakonu o zaštiti podataka ličnosti i zadiranje u privatnost pojedinaca u meri većoj od zakonom dozvoljene - ističe Šabić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana