Tekst objavljen: 07.11.2013 13:00        


Od 31 banke koje su povećavala rate kredita zbog promenljive kamatne stope, njih 19 je pristalo da umanji glavnicu kredita. Kod banaka sa manjim brojem ovakvih zajmova umanjenje je bilo jednokratno, dok su se banke sa značajnijim iznosom ovih kredita opredelile za to da u ratama smanjuju obaveze klijenata.

Banke počele da vraćaju klijentima novac od kamata

Ostalih 12 banaka, ističu u NBS, izjasnilo se da ovakve kredite nisu ni odobravale, pa smatraju da se preporuka za umanjenje rata na njih i ne odnosi.

NBS je naložila bankama i da svakog meseca dostavljaju podatke o broju korisnika ovih zajmova koji su se opredelili za grejs period od tri godine, tokom kog mogu da otplaćuju samo kamatu, dok im glavnica miruje.

Mnogi građani smatraju da odlaganjem otplate glavnice na 36 meseci ne dobijaju mnogo. Računica za stambeni kredit u "švajcarcima" podignut pre pet godina pokazuje da bi klijent koji sada ima ratu od 400 franaka tri godine plaćao 333 franka, a nakon tog perioda morao bi da izdvaja 415 "švajcaraca".
Koliko se građana odlučilo da odloži otplatu svojih rata na stambene kredite u švajcarskim francima, biće poznato u naredne dve nedelje.

Od 1. avgusta banke su počele da obaveštavaju svoje klijente o mogućnosti da odlože vraćanje stambenih zajmova u švajcarcima. Do kraja godine građani mogu da se izjasne ili da potpišu aneks ugovora. Kako kažu bankari, zainteresovanost je zasad veoma mala.

- Svih 17 banaka koje imaju stambene kredite indeksirane u švajcarskim francima prihvatilo je preporuku NBS i u skladu sa njom najkasnije do 1. avgusta 2013. godine ponudile su korisnicima ovih kredita zaključenje aneksa ugovora o stambenom kreditu - ističu u Narodnoj banci Srbije.

- Klijentima je pružena mogućnost da odmah prihvate ponudu banke i zaključe aneks ugovora, ili da se o istoj izjasne do 31. decembra tekuće godine. Imajući to u vidu, još uvek je rano za donošenje bilo kakvih zaključaka o efektima primene preporuke, ali interesovanje klijenata za odlaganje otplate stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima svakako postoji.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    KOBAC011 07.11.2013 13:34

    "Mnogi građani smatraju da odlaganjem otplate glavnice ne dobijaju baš mnogo"... Pa šta bi hteli, da dobiju stanove upola cene, ili za džabe????????

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
švajcarski franak krediti u švajcarcima rata kredita rate kredita kamata na kredite kamate na kredite zaštita klijenata banke prava klijenta banke klijenti banke klijent banke banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana