Zvanični kurs Evra za dan 10.05.21. :: 117.5807 rsd
Tekst objavljen: 02.03.2019 9:30        


U oglasima agencije za osiguranje depozita nađu se i neuobičajeni proizvodi. Među imovinom Univerzal banke i 22.392 para "Tigrove" gumene obuće.

Banke prodaju čizme i opanke da namire dugove

Navikli smo već da banke svoja potraživanja od dužnika namiruju prodajom poslovnog prostora, privatnih stanova, založenih automobila, mašina, opreme, šuma, voćnjaka... Ali da se banka namiruje prodajom čizama, i to celim lagerom od tačno 22.392 para obuće, svakako nije čest slučaj.

Agencija za osiguranje depozita nedavno je oglasila prodaju pokretne imovine Univerzal banke u stečaju. Na spisku je, između ostalog, bila i "Tigrova" gumena obuća, u vrednosti 28,5 miliona dinara. Modne ženske i obične čizme, muške, dečje, lovačke, radne... Pa zemljoradnički opanci, ali i 1.200 komada takozvane balerina blatar obuće, jedne vrste opanaka, nalaze se na ovoj listi. U javnom oglasu je naznačeno: paket broj 1 - lager gumene obuće "Tigar".

Uz nju, Agencija je kupcima nudila još dva paketa: sedam miliona dinara vrednu opremu za štampanje, kao i opremu za flaširanje vode procenjenu na gotovo 11 miliona dinara.Sve se prodavalo u viđenom stanju, bez prava na reklamaciju. Kupaca, ipak, nije bilo. Pomenuta oprema lako može da se dovede u vezu sa bankom. Ali odakle joj čizme?!

U Agenciji za osiguranje depozita, koja je praktično stečajni upravnik banke, odgovaraju da je Univerzal banka postala vlasnik ove pokretne imovine takozvanom zamenom ispunjenja. To bi praktično značilo da je banka, kao poverilac, od svog dužnika, na ime duga, primila nešto drugo u odnosu na ono što joj se duguje.

Ovakvi slučajevi u praksi se dešavaju kada se banka, na primer, dogovori sa dužnikom koji upadne u problem vraćanja kredita da se, umesto na založenim mašinama, namiri preko nekih drugih pokretnih stvari. Na taj način može da se desi da banka postane vlasnik nečega što je, na prvi pogled, teško spojivo sa njenim poslovanjem.

- Banke u stečaju prodaju pokretnu imovinu u svom vlasništvu, poput automobila, inventara, osnovnih sredstava i druge pokretne imovine zatečene u bankama otvaranjem stečaja - objašnjavaju u Agenciji za osiguranje depozita.

- Ove banke takođe prodaju i imovinu koja im se tokom stečajnog postupka dosudi u sudskim i izvršnim postupcima, pokrenutim u cilju namirenja potraživanja od dužnika. U Agenciji ističu da se u sudskim i izvršnim postupcima koji se vode u cilju naplate potraživanja od dužnika sprovodi postupak namirenja banaka kao poverilaca tako što se izvršenje sprovodi na celokupnoj imovini u vlasništvu dužnika, i pokretnoj i nepokretnoj, u skladu sa Zakonom o izvršenju i obezbeđenju.

- Zato se dešava u praksi da se raznolika pokretna i nepokretna imovina dosuđuje poveriocima, u ovom slučaju bankama, koje će je dalje prodavati u cilju unovčenja - navode u Agenciji za osiguranje depozita.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

KREME I DISKOVI

Gumene čizme svakako nisu uobičajena "pokretna stvar" u vlasništvu banke, ali se, izlistavanjem arhive oglasa Agencije za osiguranje depozita, srećemo sa još sličnih primera. Tako je u junu 2016. godine oglašena prodaja, isto u ime Univerzal banke u stečaju, tačno 159.860 komada raznih kozmetičkih krema proizvođača "Dalija". Početna cena na tenderu za ceo ovaj paket bila je tri miliona dinara. U istom oglasu, na prodaju se nudilo i 16.300 komada kompakt-diskova Gorana Bregovića, po startnoj ceni od 3,29 miliona dinara.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
univerzal banka banke obuća

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana