Tekst objavljen: 02.01.2014 10:00        


Došlo je vreme za generalku, i to u sektoru koji je u poslednjih pet godina izazvao velike ekonomske probleme. Naime, ove godine su američki i evropski regulatori nametnuli bankama kazne i poravnanja u visini od 43 milijarde dolara. 

Banke u 2013. platile rekordnih 43 mlrd. dolara kazne

Ove banke su plaćale za razne manipulacije poput namerno pogrešne trgovine američkim hipotekarnim obveznicama, zatim za nameštanje kamatnih stopa i za rizične transakcije kao što je bio JPMorganov skandal pod imenom “Londonski kit”.

Izgleda da su se finansijski regulatori namerili da detaljnije ispituju poslovanje banaka širom sveta, predvođene naporima američkih vlasti koje su propisivale kazne 10 puta veće nego što su u Evropi. Naime, kazne i poravnanja su u 2013. koštale američke banke više od 40 milijardi dolara a najviše JPMorgan Čejs koja je prošlog meseca morala da plati 13 milijardi dolara, bar sudeći prema proceni Rojtersa.

Evropske vlasti su kaznile svoje banke sa 3 milijarde dolara od čega najviše prošlog meseca kada je 6 finansijskih kuća moralo da plati 2,3 milijarde dolara (1,7 milijardi evra) zbog manipulisanja Liborom i Euriborom.

Analitičari misle da su ovi rezultati postignuti zbog čvrste međusobne saradnje regulatora. “Bolja saradnja između međunarodnih finansijskih vlasti je narastajuća pretnja za finansijske kuće koje ne rade po pravilima”, kaže Ričard Burger, partner u britanskoj pravnoj firmi RPC.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
2013. kazna za banke bankarsko tržište bankarski sektor banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana