Tekst objavljen: 13.12.2015 14:30        


Novčane kazne izrečene bankama u Velikoj Britaniji zbog neregularnog poslovanja dostigle su čak 900 miliona funti (1,35 milijardi dolara) u ovoj godini, što je dodatni dokaz da se London približava američkom modelu oštrih sankcija kako bi se banke odvratile od zloupotreba. 

Banke u Britaniji kažnjene sa 1,35 mlrd dolara u 2015.

Britanski finansijski regulatori su do sada u 2015. kaznili banke, osiguravajuće kuće, menadžere za upravljanje imovinom i pojedince sa 899 miliona funti i, mada će u konačnom zbiru to sigurno biti ispod lanjskog rekorda od 1,5 milijardi funti, ovaj ceh će biti drugi najveći ikada, i preko 13 puta veći nego u 2011. godini, prenosi Rojters.

Neslavni "rekord" iz 2014. godine se može pripisati prošlogodišnjim kaznama od 1,1 milijadi funti koje su izrečene za pet banaka zbog nameštanja deviznih kurseva, a pravnici kažu da je evidentan trend rasta iznosa kazni pošto se Britanija kreće ka američkom modelu sankcionisanja nedozvoljenih poslovnih praksi.

"Ti veliki slučajevi su uvek završavani s ogromnim kaznama. Ali ostavljajući to po strani, uočavamo da se mnogo veće kazne izriču i u drugim delatnostima", izjavio je savetnik u timu za regulativu advokatske firme RPC, Markus Bonel.

Barclays je kažnjen sa 284 miliona funti u maju ove godine, jer nije uspeo da spreči svoje brokere da ne manipulšu na deviznim tržištima, što je najveća kazna koju je izrekao britanski regulator.

Ta banka je prošlog meseca kažnjena i sa 72 miliona funti zbog toga što nije vršila proveru bogatih klijenata na odgovarajući način, a to je najveći iznos izrečen za takve propuste.

Bankarska LloydsBankingGroup je "dobila šamar" u vidu najveće novčane kazne u bankarskom poslovanju sa stanovništvom od 117 miliona funti u junu zbog lošeg postupanja prema klijentima kojima su prodali osiguranje za nastavak otplate kredita u slučaju gubitka posla, smrti korisnika kredita, itd.

Tu su i skupe globe za propuste koji se odnose na imovinu klijenata, na sukob interesa ili izveštavanje o transakcijama, koje su između ostalog izrečene New York Mellon banci u visini od 126 miliona funti i kompaniji Aviva investors u iznosu 18 miliona funti.

Računovodstvena kompanija "Ernst i Jang" (EY) procenjuje da se iznos prosečne novčane kazne u Britaniji za firme gotovo utrostručio u poslednje dve godine.

Takođe je uočeno da se povećao broj kazni izrečenih zbog postupanja prema pojedincima sa prošlogodišnjih 13 na 20 kazni ove godine, navodi britanska agencija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Bravo 13.12.2015 21:24

    A kada ce biti kaznjena Postanska stedionica za dodatnih 14 procentnih poena u kamati na dozvoljeni minus? Je li ona drzava u drzavi, Kaznena kamata zvanicna je referentna kamatna stopa plus 8 procentnih poena? Sta reci o Jorgovanki?

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Velika Britanija kazna za banke banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana