Tekst objavljen: 06.10.2014 14:36        


BEOGRAD, 4. oktobra 2014. (Beta) - U nekoliko banaka u Srbiji klijentima se izdaju pismena upozorenja da novac koji uplaćuju možda neće stići do krajnjeg odredišta ako posluju s ruskim državljanima i njihovim firmama koji su pod sankcijama EU i SAD.

Banke upozoravaju klijente zbog transakcija sa Rusijom

Iz Narodne banke Srbije su naveli da centralna banka nije izdala takvo uputstvo bankama u Srbiji.

U pismenim upozorenjima pojedinih banaka, u koje je agencija Beta imala uvid, klijentima se skreće pažnja da banka ne može snositi odgovornost ako zbog medjunarodnih sankcija prema Rusiji novac ne stigne do krajnjih korisnika.

Te banke, koje nisu želele da im se navodi naziv, savetuju klijentima da provere kome uplaćuju novac, odnosno da provere da li u vlasničkcoj strukturi kompanija s kojima posluju ima i ruskih držzavljana koji su pod sankcijama.

Prilikom plaćanja iz Srbije prema inostranstvu, sve banke koje su registrovane u Srbiji imaju u inostranstvu korespondentsku banku, preko koje se vrši plaćanje.

Kako su objasnili u bankama kroz primer, ako želite da uplatite novac nekome u Velikoj Britaniji, ta uplata može da ide preko Dojče banke, kao korespondentske banke, koja je u EU i koja primenjuje sankcije prema Rusiji, pa postoji mogućnost da onemogući isplatu i novac vrati banci u Srbiji.

U Narodnoj banci Srbije (NBS) agenciji Beta je rečeno da centralna banka nije izdavala uputstvo poslovnim bankama koje bi se odnosilo na finansijske transakcije s Ruskom Federacijom ili firmama iz te države.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
TRANSAKCIJE novac

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana