Tekst objavljen: 20.06.2015 11:36        


U Srbiji je ove nedelje zabeležen rast prosečne maloprodajne cene benzina za 90 para po litru, dok su cene dizela i TNG-autogasa gotovo nepromenjene u odnosu na prošlu sedmicu, saopštilo je Udruženje naftnih kompanija Srbije (UNKS).

Benzin poskupeo 90 para, dizel i TNG nepromenjeni

U većini zemlja regiona u poslednjih sedam dana došlo je do manjeg skoka maloprodajnih cena goriva, zbog promene berzanskih kotacija benzina i dizela, navodi se u saopštenju.

Od 11 zemalja regiona, dizel gorivo je najjeftinije u Makedoniji, zatim sledi Bosna i Hercegovina, dok su prosečne maloprodajne cene dizel goriva u svih ostalih devet zemalja rasporedene u veoma uskom opsegu od 1,19 do 2,284 evra za litar.

Prosecne maloprodajne cene benzina kreću se u nešto širem opsegu od 1,099 do 1,602 evra za litar.
Gorivo, po pravilu ima najniže cene u zemljama sa najmanjim državnim zahvatanjem, odnosno najviše u zemljama koje prednjače po visini akciza i stopi PDV-a.

U Srbiji udeo državnog zahvatanja (zbir akcize, PDV-a i naknade za formiranje obaveznih rezervi) u prosečnoj maloprodajnoj ceni benzina iznosi 53,49 odsto, kod dizela 51,99 odsto i TNG-autogasa 47,82 odsto.

Po udelu državnog zahvatanja u maloprodajnoj ceni benzina i dizela Srbija se nalazi u sredini liste zemalja regiona, dok udeo državnih dažbina u ceni TNG-autogasa spada u red najvećih u čitavoj Evropi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
gorivo poskupljenje goriva cena goriva cena gasa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana