Zvanični kurs Evra za dan 21.06.21. :: 117.5730 rsd
Tekst objavljen: 20.10.2017 16:05        


Vozači su u večitoj dilemi da li kupiti automobil sa benzinskim ili dizel motorom. „Blic” je izračunao u kojem slučaju ćete imati manji trošak.

Benzinci se više isplate od dizelaša

Oni koji se odluče da kupe polovnjak star pet godina i prodaju ga posle tri godine korišćenja, ali i vozači koji žele da kupe nov automobil, finansijski će bolje proći ako kupe kola sa benzinskim motorom nego oni koji kupe automobil sa dizel motorom, pokazala je računica “Blica” (vidi tabele).

Kod novih automobila računali smo cenu za isti model sa istim nivoom opreme, a razlika je samo da li imaju benzinski ili dizel motor, uz jedan mali servis godišnje i prosečnu deklarisanu potrošnju uvećanu za 15 odsto, koliko je minimum u realnim uslovima vožnje. Za polovnjake situacija je nešto drugačija, pošto smo ukalkulisali i vanredne troškove popravki, koji su za dizele nešto skuplji.

Naša računica odnosi se na polovnjake stare pet godina koje će vozači koristiti naredne tri godine i nove automobile koje će prodati posle sedam godina, uz prosečnu godišnju kilometražu od 10.000 pređenih kilometara. U oba slučaja radi se o automobilima srednje veličine, automobilskim rečnikom rečeno, na prelazu između B i C segmenta.

Situacija za dizelaše povoljnija je kada vozači kupuju nov automobil i s njim nameravaju da prelaze oko 30.000 kilometara godišnje, te da ga prodaju posle sedam godina. Tada u računicu ulazi i jedan veliki servis, a visina troškova daje prednost dizelašima u odnosu na benzince.

Ovakvu računicu nije bilo moguće izvesti za polovnjake zbog toga što je kalkulacija vanrednih troškova veoma različita i zavisi od stanja automobila koji se kupuje.

Međutim, ova računica nije mogla da obuhvati subjektivne razloge šta je bolje - benzinac ili dizelaš. Koji od ovih automobila će biti ekonomičniji umnogome zavisi od načina upotrebe, da li vozač prelazi veću ili manju kilometražu, da li vozi uglavnom u gradu ili na duže distance, da li više voli snagu raspoloživu na nižim obrtajima dizela ili rafiniraniji rad benzinca, u kakvom stanju će biti polovnjak koji će kupiti i koliko će usled toga imati vanrednih popravki...

KupovinaI kod polovnih i kod novih automobila, dizelaši su skuplji nego benzinci. Razlika kod polovnjaka je između 10 i 15 odsto, dok je kod novih automobila ta razlika čak i veća od 20 odsto. Usled toga, vozači koji kupe nov dizelaš u startu će imati veći trošak nego oni koji se odluče za benzinca, a isti slučaj je i kod polovnjaka.

OdržavanjeU obe varijante dizelaši su skuplji za održavanje, kažu majstori s kojima smo razgovarali.

- Stari dizelaši bili su daleko ekonomičniji od benzinaca, prvenstveno zbog manje potrošnje, niže cene tog goriva i dugovečnosti. Ali sada se potrošnja gotovo izjednačila, a dizelaši su dobili komponente koje su veoma skupe za zamenu, kao što su plivajući zamajac ili filter partikularnih čestica (DPF). S druge strane, benzinci su uglavnom jednostavniji i na njima gotovo da nema skupih kvarova, osim u izuzetnim slučajevima - kaže automehaničar Stevan Đorđević.

Zbog toga je u našoj računici cena održavanja polovnjaka sa dizel motorom veća nego za benzince.

Kako kažu vlasnici auto-placeva, prednost benzinaca je i to što je lakše naći dobro očuvan polovnjak iz uvoza, pošto dizelaši prelaze daleko veće kilometraže i kod nas dolaze u stanju kada su već zreli za skupe intervencije, kao što je promena DPF-a, dizni, plivajućeg zamajca...

Potrošnja gorivaKad je potrošnja goriva u pitanju, dizelaši su i dalje ekonomičniji jer troše bar dvadesetak odsto manje goriva od benzinaca. Razlika u potrošnji može biti i veća, u zavisnosti od načina i uslova u kojima se koriste, pa trošak za gorivo kod benzinaca drastično skače ako se voze uglavnom u gradskoj vožnji.

ProdajaPosle tri godine upotrebe polovnjaka ili sedam godina kada su novi automobili u pitanju, računali smo da je vreme za prodaju. Iako su automobili iz primera izgubili nešto od vrednosti, od ukupnih troškova oduzeli smo prodajnu cenu i tako dobili ukupan trošak korišćenja. Prema rečima trgovaca automobilima, dizelaši kod nas i dalje bolje “drže” cenu i traženiji su.

- Kupci uglavnom žele dizelaše zbog manje potrošnje, mada se to menja jer su ljudi sve informisaniji o potencijalnim troškovima održavanja. Veliku ulogu igra i navika, pošto vozači koji su godinama vozili na jedno gorivo, ponovo se odlučuju za istu vrstu - kaže vlasnik auto-placa s kojim je “Blic” razgovarao.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
benzin motor automobili dizel automobili održavanje automobila

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana