Tekst objavljen: 19.05.2022 10:45        


Priča o čitaocu portala N1 kome je sa računa, kroz više od 20 transakcija nastalih bez njegovog znanja - zloupotrebom platne kartice - skinuto više od 90.000 dinara dobila je epilog

Beograđanin uspeo da od banke povrati novac koji mu je skinut sa računa


Banka mu je posle podnete reklamacije i prigovora vratila novac, a Narodna banka Srbije - kojoj je takođe podneo prigovor - utvrdila je da nedostaje iznos koji se odnosi na kursne razlike. I taj iznos, kako sam potvrđuje za portal N1 - naknadno mu je vraćen na račun. Time je ovaj slučaj zloupotrebe kartice rešen u celosti u njegovu korist.

Tačno 90.734,20 dinara vratila je banka na račun Velibora I. iz Beograda na ime više od 20 transakcija nastalih prvog vikenda aprila, prenosi N1.

Kao što je portal N1 već pisao, u subotu, 2. aprila, Velibor I. dobio je prvu sms poruku da mu je sa računa skinuto 29,99 evra. Zbog poruka koje su usledile i novca koji mu je na ovaj način „nestao“ sa računa, naš čitalac podneo je, čim je uspeo da blokira karticu kojom je neko „plaćao“ u njegovo ime – reklamaciju i prigovor Banci Inteza. U međuvremenu se žalio i Narodnoj banci Srbije, ali i kontaktirao nadležne za visokotehnološki kriminal.

Banka Inteza mu je posle upućene reklamacije i prigovora vratila novac, a Narodna banka Srbije u tadašnjem odgovoru portalu N1 navela da je pretpostavka odgovornosti u ovakvim situacijama upravo – na banci. To znači da je u slučajevima gubitka ili krađe platne kartice, kao i u slučaju zloupotrebe kartice, odnosno podataka sa kartice postoji pravilo podele rizika – i to tako što korisnik snosi gubitak do 3.000 dinara, a sve preko toga banka. Korisnik naknadno može da snosi celokupan gubitak u određenim slučajevima gde je sam doprineo zloupotrebi, a koje banka mora da dokaže.

Narodna banka Srbije 18. maja je uputila portalu N1 još jedan odgovor koji se odnosi na ovaj slučaj, tačnije na - konačnu odluku povodom prigovora Velibora I.

"Korisniku je u konkretnom slučaju vraćen celokupan iznos gubitka nastalog usled zloupotrebe njegove platne kartice, tj. celokupni iznos sredstava za koje mu je račun zadužen, u iznosu od 90.734,20 dinara, a Obaveštenje o nalazu po pritužbi Narodne banke Srbije korisniku je upućeno dana 16. maja 2022. godine", navela je NBS.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Velibor I. za portal N1 potvrđuje da ga je Narodna banka obavestila da je prigovor rešen u njegovu korist.

“NBS mi je u odgovoru na prigovor navela i da je naložila banci da mi vrati još oko 4.400 dinara na ime kursnih razlika”, kaže Velibor.

Naime, on podseća da su sporne transakcije - više od 20 njih - koje su pristizale jedna za drugom početkom aprila, bile u evrima. Ali, pošto je zloupotrebljena platna kartica bila vezana za tekući račun na kojem prima platu, te iznose je banka preračunavala u dinare po svom kursu na konkretni dan.

“NBS mi je u odgovoru navela da je banka, koja mi je 14. aprila posle uložene reklamacije i prigovora vratila novac, iznos obračunala po nižem, kupovnom kursu. Zato joj je NBS naložila da mi na račun vrati još oko 4.400 dinara da stanje na mom računu bude onako kakvo bi bilo da nije bilo ove zloupotrebe kartice”, objašnjava naš sagovornik.

Na “njegovoj strani” bila je i činjenica da nije uspevao da preko kontakt centra banke, koji je više puta zvao, na vreme blokira karticu - pošto su sporne transakcije bile vikendom što je i doprinelo da se zloupotreba nastavi i da mu se “isprazni” račun.

Takođe, NBS je, dodaje, utvrdila i da ga banka nije obavestila o prve dve transakcije, što ga je dodatno onemogućilo da na vreme reaguje.

"NBS me je obavestila da su prve dve transakcije obavljene u ranim jutarnjim satima u subotu 2. aprila. A, ja sam prve sms poruke o odlivu sa računa dobio tokom popodnevnih sati i već je bilo skinuto sedam puta po 29,99 evra", navodi Velibor I.

Na ovu priču je, dodaje, sada stavljena tačka.

"Novac koji mi je uzet je vraćen. Na aplikacije sada uvezujem samo kartice koje nisu povezane sa tekućim računom, ali sam zbog svega i dalje na oprezu”, zaključuje naš sagovornik.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
skinut novac prevara sa karticama Velibor I novac sa kartice banke povrat novca Narodna banka Srbije banca intesa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana