Tekst objavljen: 21.06.2022 11:25        


Beogradska berza donela je odluku da se, zbog narušavanja poverenja u trgovinu hartijama od vrednsoti od 21. juna obustavi i trgovanje običnim akcijama Komercijalne banke, saopštila je brokerska kuća Momentum Securities

Beogradska berza obustavila trgovanje i običnim akcijama Komercijalne banke


„Ova odluka doneta je zbog nastanka okolnosti ‘koje su u vezi sa objavljivanjem informacija od materijalnog značaja za donošenje investicionih odluka, te narušavanja poverenja u trgovinu hartijama od vrednosti’“, navedeno je u saopštenju.

Ove odluke su došle kao posledice najave prinudnog otkupa akcija Komercijalne banke koji bi, prema objavljenom materijalu za skupštinu akcionara, većinski vlasnik trebalo da sprovede po ceni od 4.532,2 dinara za obične akcije, odnosno 1.000 dinara za preferencijalne akcije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


I dok manjinski akcionari ne spore stečeni uslov za prinudni otkup akcija jer je slovenačka NLB banka stekla preko 90 odsto kapitala Komercijalne banke, sporna je utvrđena cena za prioritetne akcije.

„Sama banka otkada je kotirana na Beogradskoj berzi objavljivala je identičnu knjigovodstvenu vrednost za sve klase akcija, da bi u momentu kada se priprema prinudni otkup svih akcija objavila knjigovodstvenu vrednost prioritetnih akcija od 1.000 dinara – 4,5 puta nižu vrednost u odnosu na knjigovodstvenu vrednost objavljenu u zvaničnom berzanskom prospektu banke“, navedeno je u saopštenju.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
obustavljena trgovina Beogradska berza vesti sa berze Komercijalna banka akcije komercijalne banke obustava trgovanja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana