Tekst objavljen: 22.08.2013 14:00        


U Srbiji se novac može pozajmiti ne samo od banaka ili od prijatelja i rodbine već i od brojnih agencija specijalizovanih za davanje novčanih pozajmica. O tome je ovih dana govorila i guvernerka Narodne banke Jorgovanka Tabaković, navodeći da takve, kako je rekla, “kvazifinansijske institucije” treba dovesti “u red”.

Berze kapitala glume banke i gule naivne?

– Postoje mnogi tokovi koji nisu u domenu ni “sivog” ni “crnog” tržišta. Zvanično su zakoniti i regularni, ali postoji niz kvazifinansijskih institucija koje nisu pod regulativom NBS-a, i koje ne rade u opštem interesu već u interesu pojedinaca – kaže Jorgovanka Tabaković.

Takve agencije reklamiraju se preko interneta, ali ponekad i u novinama i deljenjem letaka po poštanskim sandučićima. Iako po našim zakonima nije moguće osnivati kreditno-štedne zadruge i takvim poslovima mogu da se bave samo banke, te agencije nude novac na pozajmicu pod kamatama koje mogu biti i povoljnije od bankarskih.

S druge strane, često se mogu čuti i priče građana koji su učestvovali u takvim transakcijama a koje govore o “zelenaškim” uslovima pozajmljivanja.

Direktor specijalizovanog finansijskog internet-portala Kamatica Dušan Uzelac objašnjava da je reč o pozajmicama koje funkcionišu na legalan način, ali bi možda neko rekao da princip nije poslovno moralan.

– Niko vas ne može sprečiti da svoj novac pozajmite kome hoćete i da o toj pozajmici sklopite ugovor o uslovima pod kojima će vam novac biti vraćen – kaže Uzelac.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana