Tekst objavljen: 13.08.2016 13:00        


Borba banaka za klijente je i te kako velika. Sve manji broj podnetih zahteva za kredit tera bankare da smišljaju nove proizvode pa i da počnu da nude beskamatne kredite - kredite sa 0% kamate.

Beskamatni kredit, borba banaka za nove klijente

Ovakav vid kredita je primamljiv u prvi mah, ali ovo je namenjeno isključivo novim klijentima. Beskamatni krediti ne znače da je kredit bez kamate, iako nominalna kamatna stopa (NKS) ne postoji bitna je efektivna kamatna stopa (EKS) koja sadrži sve troškove kredita.

Ovakvi krediti nemaju kamatu, ali i za njih se plaća trošak kreditnog biroa koji iznosi 240 dinara, trošak menice od 50 dinara kao i troškovi održavanja računa koji je prisutan ceo period otplate kredita.

Troškovi održavanja računa su troškovi koji se plaćaju u svim bankama, a trošak održavanja računa koji je povezan sa beskamatnim kreditom ide i do 330 dinara mesečno ili 3.960 dinara godišnje, dok je neki prosek cene ove usluge oko 150 do 200 dinara mesečno.

Takođe ovi krediti imaju i mnogo niži nivo opterećenja plate. Uglavnom keš krediti mogu da opterete platu i do 40 odsto, kod kredita sa 0 % kamate vaša maksimalna zaduženost ide do 24 odsto.

Ukoliko primate platu u neto iznosu od 70.000 dinara i uzmete beskamatni kredit banka će Vam, odobriti iznos do maksimalno 200.000 dinara što znači da je vaša mesečna rata 16.667 dinara, a zaduženost u ovom slučaju 23,81 odsto. Ovakav vid zaduživanja je za one koji imaju mnogo manja primanja i te kako neisplativ jer na platu od 30.000 vi možete da uzmete kredit od 100.000 i da vam rata bude 8.335 dinara, a još jedna mana kod ovih kredita je ta da je rok otplate maksimalno 12 meseci.

Prilikom donošenja odluke o promeni banke potrebno je staviti na papir sve troškove koje morate da pokrijete u matičnoj banci, a prilikom prelaska u drugu banku zbog jeftinog kredita dobro se raspitajte i proverite tarifnik banke kako ne biste imali neprijatna iznenađenja i jeftina pozajmica Vas koštala mnogo više nego što ste predvideli.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kredit dinarski beskamatni kredit kredit sa 0% kamate keš kredit

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana