Tekst objavljen: 28.11.2016 15:46        


Projekti pet poljoprivrednih udruženja i dve poljoprivredne zadruge iz jugoistočne i jugozapadne Srbije biće realizovani uz podršku Evropske unije i Vlade Švajcarske, koje su, kako je saošteno danas, preko razvojnog programa Evropski PROGRES, obezbedile 207.961 evra za ovu aktivnost.  

Bespovratna sredstva poljoprivrednim zadrugama

Bespovratna sredstva biće iskorišćena za nabavku poljoprivredne mehanizacije, opreme za preradu i proizvodnju poljoprivrednih proizvoda ili manje građevinske radove, poput izgradnje hladnjača ili sušara, čime će se povećati obim proizvodnje i uvesti tehnološke inovacije.

"Kako bi se iskoristio značajan potencijal koji poljoprivreda ima u Srbiji, neophodno je da poljoprivrednici kontinuirano ulažu u primenu novih znanja i tehnologija, i na ovaj nacin im EU i Vlada Švajcarske pružaju mogućnost da udruženim snagama u zadrugama i udruženjima realizuju svoje ideje i unaprede proizvodnju", izjavio je menadžer programa Evropski PROGRES, Grem Tindal.

Direktor Međuopštinske unije poljoprivrednih udruženja, koja okuplja 37 poljoprivrednih udruženja iz Novog Pazara, Sjenice i Tutina sa ukupno 334 poljoprivredenih gazdinstava, Ismet Sajtarić kaže da će poljoprivrednici sa novim traktorskim priključcima podići kvalitet i brzinu pripreme stočne hrane, jer će sa kosačicama pet puta brže da kose veće površine zemlje.

"Takođe, uz novu mehanizaciju kvalitetnije ćemo pripremati zemljište za setvu, a posebno je važno što se na ovaj način podstiče saradnja među poljoprivrednicima koji će zajednički da koriste mašine", istakao je Sajtarić.

Sredstva su odobrena za finansiranje projekata Udruženja poljoprivrednih proizvođača "Ratar-K" iz Aleksinca, Udruženja pčelara "Babušnica", Zemljoradničke zadruge "Gorica" iz Knjaževca, Poljoprivredne zadruge "Oblačinska višnja" iz Merošine, Udruženja pčelara "Zlatarka" iz Nove Varoši, Udruženja "Pešter food" iz Novog Pazara i Međuopštinskog udruženja poljoprivrednih proizvođača iz Novog Pazara.

Projekti, usmereni na unapređenje voćarstva i povrtarstva, stočarstva i pčelarstva u programskim opštinama, izabrani su u okviru druge faze poziva za podršku poljoprivrednim proizvođačkim grupama koja je trajala tokom septembra i oktobra 2016. godine.

Pravo učešća su imale 32 poljoprivredne proizvođačke grupe izabrane u prvoj fazi poziva koja je podrazumevala jačanje kapaciteta većeg broja poljoprivrednika i poljoprivrednica.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
poljoprivredne zadruge poljoprivredna udruženja poljoprivreda bespovratna sredstva

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana