Tekst objavljen: 18.04.2016 10:00        


Predstavnici naftom bogatih zemalja nisu danas na sastanku u Dohi uspeli da dogovore zamrzavanje proizvodnje nafte kako bi se izborili sa ogromnom globalnom ponudom i podigli cene "crnog zlata", navodeći da im je "potrebno dodatno vreme" za postizanje dogovora. 

Bez dogovora o zamrzavanju proizvodnje nafte u Dohi

Na sastanku je učestvovalo 18 vodećih svetskih proizvođača nafte, ali ne i Iran, članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK).
Sastanak je trajao samo nekoliko časova.

Agencija AP ocenjuje da izostanak dogovora o zamrzavanju proizvodnje nafte najverovatnije prouzrokovati pad cena nafte.

Glavna članica OPEK, Saudijska Arabija, ranije je u više navrata poručila da neće pristati na zamrzavanje proizvodnje sve dok se i njen ključni regionalni rival, Iran, ne pridruži tom dogovoru.

Zvanični Teheran, kome su u januaru ukinute sankcije, saopštio je da će tražiti izuzeće iz tog dogovora sve dok njegova proizvodnja ne dostigne nivo na kom je bila pre uvođenja embarga toj zemlji.

Sastanak u Dohi je bio nastavak pregovora iz februara, kada su članice OPEK, Saudijska Arabija, Katar i Venecuela, i nečlanica Rusija, prvi put pomenule zamrzavanje proizvodnje.

Uoči ovog sastanka, OPEK je upozorio na pogoršanje situacije sa ponudom na globalnom tržištu nafte, a takođe je srezao projekciju rasta svetske tražnje za naftom u ovoj godini.

Snažan rast nekonvencionalne proizvodnje nafte, naročito iz uljnih škriljaca u SAD, i odbijanje OPEK-a da smanji proizvodnju, izazvali su kolaps cena sa nivoa od preko 100 dolara za barel u 2014. godini na 13-godišnji minimum od 27 dolara za barel u februaru.
Od tada, cene su se oporavile i sada su iznad 40 dolara za barel, navodi AFP.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
proizvodnja nafte dogovor opek-a proizvođači nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana