Tekst objavljen: 31.08.2016 12:02        


Dunav osiguranje je u selu Stanina reka kod Valjeva organizovalo šestu edukativnu radionicu "Žene u agrobiznisu" na kojoj su predstavljene brojne pogodnosti osiguranja za poljoprivrednike, koji kažu da bez osiguranja danas nema života u poljoprivredi pošto sve više imaju problema sa prirodnim nepogodama.

Bez osiguranja danas nema života u poljoprivredi

Mnoštvo okupljenih poljoprivrednih proizvodjača i nosilaca poljoprivrednih gazdinstava, kao i meštana tog kraja, pokazalo je zainteresovanost za osiguranje.

Direktorka Glavne filijale Valjevo Dunav osiguranja Svetlana Tomić je, u poljoprivrednom gazdinstvu Snežane Jevtić, predstavila ponudu kompanije u oblasti osiguranja poljoprivrede - voća, plodova, useva i životinja, kao i osiguranje imovine.

Iz bogate ponude usluga Dunav osiguranja za osiguranike u Kolubarskom okrugu, prema njenim rečima, izdvajaju se osiguranje useva i plodova - ratarskih i povrtarskih, a naročito voćarskih kultura, čija je proizvodnja dominantna na tom području.

Godišnja premija osiguranja za ratarske kulture u zavisnosti od vrste kulture i prosečnog prinosa po jednom hektaru, kreće se od 4.020 dinara za hektar kukuruza do 3.050 dinara za hektar pšenice.

Što se tiče osiguranja voćarskih kultura, može se izdvojiti ponuda za osiguranje šljiva s premijom od 29.937 dinara po hektaru i osiguranje malina s premijom od 120.582 dinara po hektaru, kao i osiguranje kupina s premijom od 90.436 dinara po hektar, rekla je ona.

"Kada govorimo o osiguranju životinja od opasnosti uginuća usled bolesti, prinudnog klanja ili pomora nesrećnim slučajem, iznos godišnje premije za osiguranje goveda (krava), na vrednost grla od 150.000 dinara, doseže 7.969,50 dinara", rekla je Tomić Tanjugu.

Prilikom zaključenja polise osiguranja za goveda kompanija, takodje, odobrava popuste na broj životinja.
Primera radi, za osiguranje pet i više grla odobrava se popust od 10 odsto, a za osiguranje 11 i više grla popust je 20 odsto.

Takodje, u ponudi je i osiguranje drugih životinjskih vrsta kao što su svinje, ovce...
Tomić je dodala da je jedna od bitnih pogodnosti to što Ministarstvo poljoprivrede svim registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima koja su u tekućoj godini zaključila i isplatila premiju osiguranja u celosti odobrava subvenciju od 45 odsto.

"Naša kompanija je davno prepoznala potencijal poljoprivrede. Fabrika pod vedrim nebom mora osigurana", naglasila je Tomić.

Kako kaže, Dunav se orijentisao na osiguranje useva i plodova, jer je to veoma važno za egzistenciu poljoprivrede u celini.

"Obično se smatra da je osiguranje trošak već potreba za ekonomskom sigurnošću, s obzirom da ulažete u nešto što pored trzišnih rizika nosi i rizik od prirodnih nepogoda", naglasila je Tomić.

Na primer, na osnovni paket od grada, groma i požara kod pešnice i kukuruza ne plaća se premija kada se ulazi u proizvodnju veća samo pet odsto, a ostalo nakon berbe ili žetve odnosno kada dodje do prihoda.
Ona je rekla da postoji prostora za snižavanje premije ako bi se omasovilo osiguranje u poljoprivredi.

Kako kaže, svega šest odsto poljoprivrednih površina u Kolubarskom okrugu je osigurano, što je jako malo, a sve sve su češće elementarne nepogode tokom vegetacije.

Glavna filijala Dunav osiguranja u Valjevu ove godine je imala oko 15 miliona dinara šteta, koje je uglavnom već isplatila.

"Posle katastrofalnih poplava koje su zadesile Kolubarski okrug 2014. poseban značaj je dobilo osiguranje imovine i to kako stambenih objekata i stvari domaćinstva tako i poljoprivrednih gradjevinskih objekata, mehanizacije i zaliha proizvoda u njima. Dunav osiguranje je kreiralo novu uslugu za osiguranje imovine fizičkih lica, popularno nazvanu - čuvar kuće. Za prosečno domaćinstvo sa uključenim rizikom od poplave mesečna premija iznosi oko 500 dinaraĆ, navela je ona.

Član Gradskog veća zadužen za poljoprivredu Andra Savčić je rekao Tanjugu da će taj grad podržati akcije nacionalne kuće - Dunav osiguranja za poljoprivrednike koji su ove godine pretrpeli ogromnu štetu.

"Valjevo izdvaja pozamašna sredstva za protivgradne rakete, ali ne možemo sve da podmirimo. Mi ćemo u narednom periodu iz budžeta dati podsticaj poljoprivrednicima za osiguranje poljprivredne proizvodnje", rekao je on dodajući da je šteta ogromna zbog grada koji je čak osam puta padao.

Snežana Jeftić iz Stanine reke kaže da to domaćinstvo najviše uzgaja malinu, kupinu i šljivu i da su se odlučili za osiguranje u Dunavu pošto je to domaća osiguravajuća kuća i da im se već isplatilo, iako im je ovo prva godina da su osigurali proizvodnju.

Njen muž Duško Jevtić je rekao da Tanjugu da su ove godine vremenski uslovi bili nepovoljni za poljoprivrednike, ali da im se višestruko isplatilo to što su se odlučili da osiguraju voće u Dunav osiguranju.
"Imali smo poverenje u njih pošto je to domaća kuća, a i ranije sam koristio njihovo osiguranje za automobil", dodao je on.

Petar Ranković poljoprivrednik iz Stanine reke je kazao Tanjugu da, takođe, najviše proizvodi malinu, kupinu i šljivu.

"Ova godina nije baš najbolja što se tiče cene voća u odnosu na prošlu, ali mi moramo da radimo. Država sada stoji iza nas i počeli smo da osiguravamo proizvodnju. Država subvenioniše 40 odsto što je dobra stvar. Ranije nismo toliko ni znali o osiguranju. Koliko vidim bez osiguranja nema života u poljoprivredi", naglasio je Ranković.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
žene u agrobiznisu osiguranje Dunav osiguranje poljoprivreda valjevo

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana