Tekst objavljen: 07.04.2015 15:37        


Urednik biltena Makroekonomske analize i trendovi (MAT) Vladimir Vučković izjavio je danas da su u januaru ove godine od javnih preduzeća agresivno naplaćivani prihodi od dividendi, ali da na taj izvor prihida budžet više neće moći da računa do kraja ove godine.

Bez prihoda od dividendi u ostatku godine

Prihodi od dividendi javnih preduzeća, Telekoma Srbija, Aerodroma "Nikola Tesla", u prva tri meseca ove godine iznosili su, kako je rečeno na predstavljanju novog broja MAT-a, oko osam milijardi dinara, a vanredni prilivi od licence za 4G tehnologiju još 2,5 milijarde dinara.

"Dividende su u januaru agresivno naplaćivane od javnih preduzeća i tada je gotovo godišnji plan ispunjen. Verovatno na te prihode nećemo moći da računamo do kraja godine", rekao je Vučković.

Upitan da li bi država trebalo da uzima profit od javnih preduzeća, jer im tako sužava prostor za investicije, on je ukazao na to da ako ta preduzeća hoće da budu održiva, moraju da reinvestiraju deo dobiti.

"U tom smislu, javna preduzeća bi možda trebalo da ograniče apetite države", ocenio je Vučković, koji je i član Fiskalnog saveta.

Autor MAT-a Miladin Kovačević skrenuo je pažnju na činjenicu da je, kada je reč o profitu javnih preduzeća, ranije bilo mnogo zloupotreba.

"Ranije se profit trošio i pre (podnošenja) finansijskih izveštaja i zvanične odluke izvršnih odbora, pa onda kad treba da se uplate dividende, ne ostane novca. S druge strane, javna preduzeća najčešće investiraju tako što uzimaju garancije ili kredite od države, a onda je i logično da uplaćuju dividendu u budžet", rekao je Kovačević.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
prihod od dividende akcije javnih preduzeća akcije telekom dividenda akcije akcije Aerodrom

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana