Tekst objavljen: 25.01.2019 14:59        


Beskontaktni mandat predviđa da svi postojeći i novi POS terminali omogućavaju beskontaktna plaćanja počevši od 01. jula 2018. godine. Ovaj mandat je stupio na snagu u Srbiji pre evropskog mandata - u Evropi je taj datum 1. januar 2020. godine, što je dokaz da srpsko tržište brzo usvaja inovacije.

Bezgotovinsko plaćanje u Srbiji ispod evropskog proseka

Iako su beskontaktna plaćanja počela u Srbiji pre nego u ostatku Evrope, danas stopa prihvatanja kartica u Evropi, odnosno broj dostupnih POS terminala na milion stanovnika, iznosi 22.948 terminala, dok je u Srbiji taj broj 10.276.

"Nije dovoljno samo da gledamo koliko je kartica izdato, moramo da uzmemo u obzir i to koliko se one realno koriste i u kojoj meri su dostupni trgovci gde je moguće bezgotovinsko plaćanje, odnosno moramo da sagledamo potencijal za razvoj bezgotovinskog društva", rekao je Artur Turemka, generalni direktor Mastercard za tržišta Balkana.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Turemka kaže da se prihvatanje beskontaktnih plaćanja trenutno širi i na netradicionalne trgovce, kao što je javni prevoz, i da je to siguran znak da je Srbija korak bliže globalnoj digitalnoj stvarnosti.

"Naš cilj je svakako da osiguramo da sve Mastercard kartice koje su izdate u Srbiji podržavaju beskontaktno plaćanje jer je ovo opcija koja trgovcima pruža pogodnosti kao što je brže plaćanje tako da mogu da usluže veći broj klijenata, a to je naročito praktično za prometne trgovce kao što su supermarketi, pekare, restorani brze hrane ili benzinske stanice", kaže Turemka.

1 komentar

  1. User image
    Srđan 03.02.2019 9:02

    Pa nije ni čudo kada se uvode nove obavezne kartice (bez neke vidne koristi) a i ukidaju (bar Raiffeisen banka} mogućnost da se preko e bankinga plate računi drugima uključujući i članove porodice.

    I sad treba imati poverenje u one koji se trude da zakomplikuju bilo koji bezgotovinski način plaćanja.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
plaćanje kartice beskontaktno plaćanje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana