Tekst objavljen: 28.01.2017 16:00        


A u Srbiji visoka cena električne energije za decembar i dalje tišti građane. Odgovorni se još traže, nadležni se oglašavaju samo šturim saopštenjima, a novinari saznaju koja agencija je angažovana za očitavanje brojila.

Bili na putu, a račun za struju 25.000 RSD

Iz EPS- a poučuju - sve nepravilnosti koje su uočene na decembarskim računima za električnu energiju biće ispitane i svaki slučaj biće razmotren. Građani koji sumnjaju u ispravnost decembarskih računa mogu da podnesu reklamacije po regularnoj proceduri na šalterima u elektrodistribucijama, na adresi koja se nalazi na svakom računu.

Nišlija Miomir Stamenković sa nevericom posmatra decembarski račun. Prosečno za struju izdvaja do 7.000 dinara.

“Račun stigao na 25.000, što je neverovatno tim pre što smo mi bili na putu”, priča Miomir Stamenković iz Niša.

Problem na njegovom ali i na hiljadama drugih računa napravilo je nepravilno očitavanje brojila. Ali koje su agencije koje se time bave te zašto su angažovane, u EPS-u nije bilo moguće saznati iako smo im pitanja po dogovoru poslali.

U EPS-u ne znaju ili ne žele da odgovore na pitanje koja agencija je angažovana i koliko je plaćena.

Ipak, novinari BIRN-a saznaju da je EPS za poslove očitavanja brojila u avgustu 2016. angažovao konzorcijum ponuđača koji predvodi kompanija "Sekuester". Konzorcijum je na tenderu pobedio sa ponudom od 39,99 dinara po očitanom brojilu što je, kako se navodi, drastično skuplje u odnosu na cenu koja je godinama unazad plaćana za taj posao.

“I sad kao da su te agencije pale s neba i da to moraju da rade. Pre 30 godina u mnogo lošijim uslovima se radilo i nikada nije došlo do ovoga. Zahteva ozbiljno razmatranje i odgovornost”, smatra Mijat Lakićević novinar "Novog magazina".

Za to vreme u Kostolcu počela je modernizacija druge faze termoelektrane. Ministar energetike baš sa prvim čovekom EPS-a, ali opet bez konkretnih odgovora. Aleksandar Antić u saopštenju navodi da očekuje brze reakcije, te ocenu šta se dešavalo, otklanjanje grešaka ali i analizu odgovornosti sa smenama odgovornih. Iz EPS-a poručuju - sve će biti ispitano, ali tek kada bude na dnevnom redu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
jeftina struja računi za struju skupa struja EPS

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana