Tekst objavljen: 08.04.2016 12:35        


Banke evrozone i dalje isplaćuju velikodušne dividende, uprkos krizi u tom regionu, na štetu kreditiranja u krajnjoj instanci, izjavio je danas vođa istraživanja koje je sprovela Banka za međunarodna poravnanja (BIS). 

BIS:Banke evrozone isplaćuju dividende

Dobro kapitalizovane banke su u mogućnosti da pruže povoljnije uslove kredita, rekao je Hjun Song Šin predstavljajući rezultate istraživanja na konferenciji u Frankfurtu, u organizaciji Evropske centralne banke.

Međutim, kako je naveo, banke evrozone se u poslednjih nekoliko godina opredeljuju za isplate znatnih sredstava akcionarima, umesto da taj novac koriste za jačanje svog kapitala čime bi poboljšale svoje pozicije za povećanje kreditne aktivnosti, prenosi agencija Frans pres.

"Banke isplaćuju značajne iznose dividendi, čak i u onim regionima gde možda kreditiranje banka nije dovoljno da podrži oporavak privredne aktivnosti nakon krize", rekao je Šin prema transkriptu koji je obezbedio BIS.

Šin je istražio odnos zadržane dobiti i isplaćenih dividendi u 90 banaka evrozone od 2007. do 2014. godine, i ustanovio da je u tom periodu iznos zadržanih profita (iznos koji ostaje bankama posle isplate dividendi) dostigao 261 milijardu evra, dok su akcionarima na ime dividendi isplatili 196 milijardi evra.

"To znači da bi zadržana dobit tih banaka bila za 75 odsto veća u 2014. godini da su banke izabrale da ta sredstva usmere u vlastite fondove, a ne da ih isplate kao dividende", rekao je Šin.

U nekim zemljama poput Španije, Francuske i Italije, zadržana dobit je ustvari mogla da bude na dvostruko većem nivou na kraju 2014. godine da banke nisu isplatile dividende akcionarima.

Francuske banke su isplatile 45 milijardi evra deoničarima u tom periodu, zadržavši samo samo 26 milijardi evra dobiti.

"Tim problemom bi trebalo da se pozabave guverneri centralnih banaka", naveo je Šin, čije je istraživanje pokazalo da veća vlastita sredstva banaka smanjuju njihove troškove pozajmljivanja sredstava i ubrzavaju rast kreditiranja, čime se potencijalno generišu viši prihodi.

Mlaka kreditna aktivnost banaka se smatra jednim od ključnih faktora koji koče ekonomski oporavak evrozone, a Evropska centralna banka je preduzela niz mera kako bi podstakla bankare da odobravaju što više kredita, navodi francuska agencija.

Šin je ukazao na moguće približavanje interesa između akcionara i menadžera banaka kao razlog zbog kog banke evrozone nisu bile sklone da zadržavaju dobit.

Kako je objasnio, dividende su kratkoročna mera za akcionare kako bi oni "otkrili" vrednost svojih ulaganja, dok manji kapital olakšava menadžerima da ispune ciljani povrat na kapital.

"Ovi privatni motivi su rezonski i lako razumljivi, ali ako je ishod nagrizanje kapitala koji služi kao bančina osnova za kreditiranje realne privrede, onda može doći do raskoraka između privatnih interesa pojedinih grupa akcionara banaka i šireg javnog interesa", rekao je Šin.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
banke dividenda evrozona privreda

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana