Tekst objavljen: 10.12.2015 12:01        


Cene nafte su tokom današnjeg trgovanja u Aziji porasle, nakon znakova blagog poboljšanja tražnje u SAD, ali su se zadržale blizu višegodišnjeg minimuma usled zabrinutosti da će obimne globalne zalihe opstati i u narednoj godini.

Blagi oporavak tražnje u SAD podigao cenu nafte

Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u januaru poskupela je 23 centa na 37,39 dolara za barel, a sirova nafta tipa "brent" za 33 centa na 40,44 dolara, takođe za januarske isporuke, prenosi agencija Frans pres.

Od prošlog petka, kada su članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) odlučile da ne smanjuju aktuelni visok nivo proizvodnje, uprkos prezasićenosti globalnog tržišta, cene nafte su izgubile preko devet odsto vrednosti.

Ipak, dobre vesti su juče stigle iz SAD, kada je američko ministarstvo energetike saopštilo da su zalihe nafte pale za 3,6 miliona barela u nedelji završno sa 4. decembrom, što je pružilo podsticaj cenama, jer signalizira na blagi oporavak potražnje.

"Celokupno tržište ostaje slabo zbog obimnih globalnih zaliha i odluke OPEK-a da zadrži nepromenjenu kvotu proizvodnje", izjavio je tržišni strateg kompanije EY, Sandžev Gupta, dodajući da će investitori pomno pratiti zasedanje americke Uprave federalnih rezervi (Fed), koje se održava naredne nedelje, pošto će sirovine izražene u dolarima poskupeti ako skoči vrednost dolara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
američki dolar proizvodnja nafte zalihe nafte cena nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana