Tekst objavljen: 08.10.2013 12:00        


Novi Zakon o zaštiti potrošača biće mnogo ozbiljniji i konkretniji, bar u delu koji se odnosi na servisiranje, rokove popravke i ostvarivanje prava na reklamaciju. Ako se kupljeni proizvod pokvari u prvih šest meseci, trgovac više neće smeti samovoljno da ga šalje na popravku.

Bolji dani čekaju kupce, trgovce moraju da zamene škart

Umesto toga će kupac moći da bira da li želi da zameni proizvod, da ga pošalje u servis ili da raskine kupoprodajni ugovor.

Proizvoljna tumačenja zakona

Osim što ne žele da zamene proizvod koji se pokvario ubrzo nakon kupovine, mnogi trgovci pogrešno tumače zakon, pa šalju kupce u servis šest meseci posle datuma kupovine iako je zakonom naloženo da dve godine, dok je uređaj pod garancijom, kupac nema ništa servisom, već prigovara tamo gde je uređaj kupio, odnosno kod trgovca.
Usvajanje novog zakona neće obradovati trgovce i proizvođače koji su odredbe starog proizvoljno tumačili i na osnovu svojih internih pravila određivali kada će kupcu zameniti pokvaren proizvod, koji je maksimalni rok za popravku i koliko se puta isti uređaj šalje na servis pre nego što kupac dobije nov.

- Naravno, ako je u pitanju automobil, neće se dobijati nov zbog kvara na migavcu, nego zbog prestanka rada nekog funkcionalnog dela - objašnjava Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

Danas je u većini prodavnica tehničke opreme skoro nemoguće zameniti pokvaren proizvod.

- Trgovci i proizvođači su isti proizvod slali nebrojeno mnogo puta na popravku umesto da odmah kupcu daju nov. Ovaj zakon i to će urediti, pa će posle trećeg kvara na istom proizvodu u garantnom roku kupac automatski dobijati nov - objašnjava on.

Po trenutnom zakonu, trgovac je dužan da odgovori kupcu u roku od 15 dana na reklamaciju, ali onda čekanje novog ili popravljenog aparata može da traje i čitavu večnost.

- Zakonom je određeno da se kvar otklanja u primerenom roku, koji nije precizno definisan, pa svi propisuju najduži - 45 dana. Nije isto kada se pokvari toster i zamrzivač u toku leta, a i jedno i drugo može da se popravlja 45 dana, što je apsurd. Period čekanja na životno važne aparate ne bi smeo da bude duži od perioda u kojem mora da se otkloni nestanak struje, odnosno 48 sati. Insistiraćemo na tome da se odredi rok za popravku u zavisnosti od vrste uređaja i od toga koliko je vremena prošlo od kupovine do kvara - kaže Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta potrošača.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
potrošači prava potrošača zaštita potrošača kupovina kvarovi popravke Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana