Tekst objavljen: 23.01.2023 12:55        


Projekat bi inicijalno bio bilateralan, ali ideja je da ta inicijativa s vremenom obuhvati i ostale latinoameričke države

Brazil i Argentina najavili uvođenje zajedničke valute


Brazilski i argentinski predsednici Luiz Inacio Lula da Silva i Alberto Fernandez u zajedničkoj izjavi su objavili da te dve najveće južnoameričke države rade na što čvršćoj ekonomskoj povezanosti koja bi uključivala i uvođenje zajedničke valute.

Taj projekat bi inicijalno bi bilateralan, ali ideja je da ta inicijativa s vremenom obuhvati i ostale latinoameričke države.

“Namera nam je da uklonimo barijere koje sprečavaju našu razmenu, da pojednostavimo i modernizujemo pravila i podstaknemo korišćenje lokalne valute. Takođe smo odlučili da unapredimo razgovore oko uvođenja zajedničke južnoameričke valute koja bi mogla da se koristiti kako u finansijskom tako i u komercijalnom sektoru, a time bi se smanjili troškovi kao i naša spoljna ranjivost”, stoji u objavi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Smanjiti zavisnost od dolara

Tokom ove sedmice u Buenos Airesu će se održati sastanak na kojem će se raspravljati kako bi nova valuta, za koju se predlaže naziv “sur” (jug), ojačala regionalno tržište i umanjila zavisnost od američkog dolara.

Razgovori Brazila i Argentine oko uvođenja zajedničke valute vodili su se i 2019. godine, ali tada je tu ideju odbacila Brazilska centralna banka.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
lula da silva alberto fernandez Brazil argentina zajednička valuta ekonomija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana