Tekst objavljen: 13.05.2023 16:00        


Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju aprila 2023. godine iznosile su 21,5 milijardi evra, što je najviši nivo bruto deviznih rezervi krajem meseca od 2000. godine od kada se prate podaci na ovaj način, saopštila je Narodna banka Srbije

Bruto devizne rezerve u aprilu 21,5 milijarda evra, pritisci na jačanje dinara


Bruto devizne rezerve tokom aprila povećane su za 176,2 miliona evra.

Neto devizne rezerve, kada se isključe obavezne rezerve banaka i obaveze prema MMF-u, iznosile krajem aprila 17,64 milijardi evra, što je u odnosu na mart više za 351,7 miliona evra.

Kako se navodi u saopštenju NBS, povećanje bruto deviznih rezervi u aprilu prvenstveno je rezultat intervencija NBS na domaćem deviznom tržištu kupovinom deviza po osnovu čega je ostvaren priliv 510 miliona evra.

Istovremeno, zabeležen je odliv deviznih rezervi po osnovu povlačenja obaveznih rezervi banaka od 200 miliona evra, po osnovu razduženja države u vrednosti 155 miliona evra, otplate dospelih državnih obveznica od 40 miliona evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


„Tržišni efekti (međuvalutne promene, promene cene zlata i hartija od vrednosti) bili su negativni u neto iznosu od 45,5 miliona evra, pretežno kao rezultat slabljenja dolara u odnosu na evro za jedan odsto na međunarodnom tržištu“, navode u NBS.

Na međubankarskom deviznom tržištu u aprilu prometovano je 630,6 miliona evra. U prva četiri meseca ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 2,6 milijarde evra.

Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu u aprilu kupila 600 miliona evra, dok je od početka godine neto kupila preko milijardu evra (1.065 miliona evra), „radi održavanja relativne stabilnosti kursa dinara prema evru, ublažavajući na taj način izražene pritiske ka jačanju dinara prema evru“.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Narodna banka Srbije devizne rezerve april 2023 jačanje dinara

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana