Tekst objavljen: 12.04.2017 13:08        


Siva ekonomija, visoki porezi i doprinosi na zarade, kao i problem nedostatka kvalifikovane radne snage, što očekuje u narednom periodu Srbiju, samo su deo problema koji su predsedniku Privredne komore Srbije (PKS) Marku Čadežu danas predstavili privrednici Severnobačkog regiona koji, inače, ostvaruje suficit u spiljnotrgovinskoj razmeni.

Čadež sa privrednicima Severnobačkog regiona

Čadež je sa privrednicima razgovarao u Regionalnoj privrednoj komori (RPK) Subotica i obišao je i proizvodni pogon kompanije ATB Sever Subotica, koja posluje u sistemu Volong (Wolong) iz Kine.

Predsednik PKS-a kazao je da je ATB Subotica primer kompanije koja uspešno radi i u koju će posle Uskrsa biti zaposleno 10 novih mladih inženjera, kao i da je u planu grupacije da u Srbiji otvori nove proizvodne pogone za proizvode koji se trenutno proizvode u Austriji ili Nemačkoj.

"Oni bi ovde došli kroz novu investiciju i novo otvaranje fabrika, a to znači da je Voling grupacija prepoznala ovo mesto i ATB Sever da ima potencijala za veliki razvoj", kazao je Čadež navodeći da ATB Sever i druge povezane kompanije pored oko 800 zaposlenih imaju još i oko 500 kooperanata, sa svojim zaposlenima koji učestvuju u celom sistemu.

Čadež je kazao da je PKS tu uvek da pomogne toj kompaniji da reše probleme koje imaju u svakodnevnom poslovanju i da im pomogne u pronalaženju novih partnera.

"Danas ovde nismo ništa drugo radili sem onoga što treba da radimo, a to je da slušamo privredu i da zapisujemo", rekao je Čadež naglasivši da svaki privrednik bez obzira gde se nalazio mora da dobije istu uslugu kvaliteta.

Potpresednik Pokrajinske vlade Ivan Doković je kazao da je današnji sastanak bio organizovan kako bi se čuli problemi sa kojima se privreda suočava.

On je naglasio da je RPK Subotica, odnosno privreda tog regiona primer ostalim regionima u Srbiji jer je ukupna spoljnotrgovinska razmena na nivou regiona oko dve milijarde dolara i da je to jedini region gde je izvoz veći od izvoza.

Prema njegovim rečima, problem koji se primećuje evidentno je to da polako dolazi do gubitka kvalifikovane radne snage zbog migracija ka EU i zbog neadekvatnog obrazovnog školskog sistema.

" Uz našu podršku i PKS-a i regiona mislim daćemo da pronađemo adekvatne modele da podstaknemo što veći broj ljudi da se usavrši i uključi u radne procese", rekao je on.

Direktor ATB Sever iz Subotice MILE Todorović kazao je da je sa predsednikom PKS-a i predstavnicima pokrajinske vlade danas razgovarao o tome kako oni mogu pomoći privrednicima da savladaju prepreke na koje nailaze u poslovanju.

On je naglasio da je siva ekonomija identifikovana kao veliki problem i da, kako je dodao, kada se poslovanje firmi uvede u legalne tokove može rešiti i drugi problem na koji privrednici ukazuju, a to je smanjenje poreza i doprinosa na zarade.

" To su dva pitanja koja su usko povezana i ukoliko bi se rešio problem sive ekonomije stvorio bi se prostor da država može da reaguje i pomogne da se porezi i doprinosi na zarade smanje.To bi pomoglo i poslodavcima i zaposlenima, a sve u cilju povećanja ličnih dohodaka", rekao je Todorović.

On je dodao da je sa predsednikom PKS-a danas razgovarao i o tome kako da ta asocijacija privrednika pomogne ATB Severu da nađe nove partnere a saradnju.


Prema njegovim rečima, kompanija ATB Sever sa fabrikom u Boru u ovom trenutku pravi godišnji promet od oko 25 miliona evra, naglasivši da su proizvodni kapaciteti dobro popunjeni i da imaju narudžbine na nivou planiranih.

"Zajedno sa našim vlasnikom imamo planove za proširenje proizvodnih kapaciteta i prenošenje proizvodnje iz zapadno evropskih zemalja u Srbiju i da na taj način podignemo zaposlenost i promet u fabrici", rekao je on.

Todorović je istakao i da ATB Subotica ima ugovore o saradnji i sa školskim centrima u Subotici i da obučava učenike za zanimanja koja su toj fabrici potrebna, a sarađuje i sa Fakultetom tehničkih nauka u Novom Sadu i prima studente završnih godina na obuku od kojih neki dobiju i zaposlenje u fabrici.

"Mi kao fabrika osećamo da će u bliskoj budućnosti doći do problema sa kadrovima, odnosno da školski sistem koji je u Srbiji ne daje dovoljan broj kadrova potrebnih privredi i pokušavamo na ovaj način da pomognemo", kazao je on.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Privredna komora Srbije PKS Marko Čadež

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana