Tekst objavljen: 10.10.2020 13:00        


Poslovanje avio-kompanija već je nekoliko godina pod pritiskom, ali je pandemija koronavirusa ta koja je ove godine donela dodatni teret

Čak 43 avio-prevoznika proglasilo bankrot

S obzirom da je oporavak potražnje zastao u većini svetskih regija, analitičari očekuju više bankrota u četvrtom tromesečju i prvom tromesečju sledeće godine, prenosi Poslovni dnevnik.

Iako je snažna državna finansijska podrška sprečila da u stečaju završe i neke od najvećih globalnih avio-kompanija poput nemačke Lufthanze, u idućim mesecima može se očekivati talas stečajeva u tom sektoru, ističu analitičari avioprevoza za CNBC.

Podaci kompanije za obradu podataka o turističkom sektoru Cirium pokazuju da je od januara ove godine u svetu bankrot proglasilo 43 komercijalna avio-prevoznika.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Lani je propalo 46 avio-kompanija, a 2018. njih 56. Veći prevoznici teže preživljavaju. Naime, od 43 bankrotiranih, 20 je u floti imalo više od 10 aviona, dok je lani propalo 12 takvih kompanija, a 2018. njih 10.

“Bez vladine intervencije i podrške imali bismo masovne bankrote u prvih šest meseci ove krize. Umesto toga, imali smo upravljivi broj stečajeva i vrlo malo potpunih gašenja”, kaže analitičar kompanije Sobie Aviation Brendan Sobie.

On ističe da je mnoštvo prevoznika bilo u problemima još pre udara pandemije, ali da sada imaju “bolje šanse za preživljavanje” zbog vladine pomoći. Trenutna situacija je tako loša da države i nemaju drugih opcije nego da pomognu avioprevoznicima, naglašava analitičar Cirium Rob Moris.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
avio kompanije bankrot avio saobraćaj korona virus pandemija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana