Tekst objavljen: 14.07.2020 9:55        


Glavna i odgovorna urednica magazina Biznis i Ekonometar Radojka Nikolić rekla je da će pad BDP-a ove godine na svetskom nivou iznositi 6 odsto ili 8,7 za EU

Čeka nas kriza, pa se postavlja pitanje gde smo "najtanji"?

Srbija je najviše pogođena u oblasti mašinske i autoindustrije, a tu je turizam i saobraćaj, rekla je Nikolićeva za RTS.

Evropska komisija prognozira da će u drugom kvartalu ove godine evropska ekonomija doživeti najteži pad od Drugog svetskog rata. Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, Radojka Nikolić je rekla da se takav pad brzo oseti svuda pa i ovde, to su prognoze izašle nedavno - pravila ih je Evropska komisija i MMF.

Prema njenim rečima, reč je o najvećem padu svetskog BDP-a, kao i evropskog od Drugog svetskog rata. Кaže da će pad ove godine na svetskom nivou iznosti 6 odsto ili 8,7 za EU.

"To su ogromni potresi i kada se uključi i sledeća godina, rast od 4 do 6 odsto i dalje će ostati minus, pa se povrartak na nivo iz 2019. godine koja je označena kao uspešna, očekuje tek 2022. godine", istakla je Nikolićeva.

Dve izgubljene godine

"Imamo dve izgubljene godine, što je loše za nedovoljno razvijene ekonomije kao što je naša", ukazala je ona.

Nikolićeva podvlači da se potres najviše oseća u turizmu i u saobraćaju, kod naftnih kompanija. "Кada se pogledaju dalje sektori - reč je o mašinskoj i autoindustriji i to je deo gde smo mi pogođeni jer su izvoznici Smederevska železara i Fijat među izvoznicima. Na listi od 10 izvoznika, reče o stranim kompanijama koje posluju u Srbiji, osim Petrohemije", ukazala je Nikolićeva i dodala da sve strane kompanije zavise od matičnih kompanija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Podseća da je Železara jednu peć ugasila jer nema potražnje za čelikom a Železara će manje proizvoditi, radnici u Fijatu su bili na odmoru, sada se deo radnika vratilo.

"Slika je loša, ekonomska budućnost nije sjajna za ovu godinu i oporavak neće moći da nadoknadi ono što smo izgubili", istakla je glavna i odgovorna urednica magazina "Biznis" i "Ekonometar".

Pomoć države

Govoreći o pomoći, Nikolićeva kaže da je Srbija preduzela mere, kao pomoć u isplati minimalca i da je suština bila da se održi likvidnost kompanija, da ima novca u poslovanju.

Smatra da bi za sektore koji su najpogođeniji bilo dobro da postoji još pomoći i procenjuje da ćemo se zadužiti 7 milijardi evra, povećava se naš javni dug i poništavaju se uštede od ranije.

"Zadužuju se sve države sveta, dozvoljeno je da se ide na taj način u zaduživanje i održavanje proizvodnje", istakla je ona.

Zaštitne maske ne mogu da nadoknade čitave kolekcije

Govoreći o rešenju za zaposlene u turizmu, Nikolićeva kaže da će mnoge agencije nestati. "Doći će u problem oni koiji su koristili minimalce, imali su obavezu da ne otpuštaju radnike do novembra, situacija je nepovoljna za čitav sektor", ukazuje Nikolićeva.

Tekstilna industrija je mnogo pogođena, ukazuje Nikolićeva i dodaje da smo imali ubrzani razvoj industrije sa 100.000 zaposlenih.

"Proizvbodnja maski ne može da nadoknadi čitave kolekcije. Na primer Indesit, čuveni lanac, odlučio je da zatvori mnoge prodavnice, nema tržišta", sumira Nikolićeva.

Dramatična jesen

"Nas čeka dramitčna jesen, pored priče o polasku dece u školu, tu imate i sigurnost radnih mesta i neizvesnost oko virusa, na koju će stranu ovo otići. Najgore je da istovremeno morate da brinete o zdravlju i da brinete o poslu da ne propadnu porodični biznisi", rekla je Nikolićeva.

Virus ograničava mogućnosti prilagođavanja, kaže ona. Govoreći o stambenim kreditima, Nikolićeva kaže da su ti krediti povoljni, a kada je reč o kamatama i ECB nisko se drže referentne kamatne stope i period niskih kamata će potrajati.

"Izvesno je da kamate neće rasti jer će biti novca u ponudi, bilo kroz dugovanja, povećanje javnog duga da bi se ekonomije oporavile", zaključila je Nikolićeva.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kriza na jesen korona virus pandemija ekonomska kriza srpska ekonomija Radojka Nikolić

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana