Tekst objavljen: 22.12.2022 14:15        


Cena prirodnog gasa u Evropi je u padu peti dan uzastopno, pošto meteorolozi predviđaju da će temperature ostati blage tokom Nove godini, a pri tome su i zalihe u skladištima gasa obilne

Cena gasa pada širom Evrope


Cena gasa za isporuku u narednom mesecu (fjučers ugovori) opala je na holandskoj gasnoj berzi za 5,1 posto na 92,75 evra po megavat-satu na trgovanju u 10:12 časova, prenosi "Blumberg".

Na britanskom tržištu, cena gasnih fjučersa je pala danas za 5,6 procenata, dodaje njujorška agencija ne precizirajući tačan iznos.

Cene gasa u Evropi su na silaznoj putanji u poslednje dve nedelje zahvaljujući blagom vremenu koje je smanjilo potražnju za gasom. Pored toga, industrijska potrošnja gasa, koju su visoke cene gasa u ranijem periodu godine već zauzdale, smanjena je ovih dana što je uobičajeno tokom sezone praznika.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Snabdevanje tečnim prirodnim gasom (LNG) je i dalje snažno, ka severozapadnoj Evropi plovi flotila tankera, a Nemačka pokrece dva nova uvozna terminala, dodaje se u tekstu.

Ipak, trgovci pomno prate tržišne prilike zbog eventualnih signala o zaokretu isporuka gasa jer je razlika u cenama između Evrope i Azije i dalje tesna. Američki izvoznici LNG-a smatraju da će prodaja u februaru biti pođednako isplativa u oba regiona, dok ce u Evropi biti unosnija u martu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
gas cena gasa pad cene gasa evropa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana