Tekst objavljen: 08.09.2022 14:45        


Neki eksperti upozoravaju da će gornja granica verovatno dovesti do porasta globalnih cena, umesto da utiče na smanjenje cene nafte

Cena nafte nastavlja da pada, barel pao ispod 90 dolara


Cene nafte su u sredu, 7. septembra, naglo pale, pri čemu je svetska referentna cena nafte Brent pala na nivo ispod 90 dolara po barelu, dok je američka referentna vrednost WTI pala na oko 85 dolara po barelu.

Cena novembarskih fjučersa za sirovu naftu tipa Brent pala je za više od 4% na 89,07 dolara po barelu, prema podacima londonske Interkontinentalne berze.Brent je pao na taj nivo prvi put od 8. februara. Oktobarski fjučersi za WTI pali su za 2,7 odsto, na84,58 dolara po barelu, što je prvi put od 25. januara tekuće godine.

Mnogi analitičari veruju da ovaj pad - na nivo ispod 85 dolara po barelu - proističe zbog različitih faktora, uključujućijačanje dolara i strah od recesije u SAD, kao i dugotrajna kovid ograničenja uvedena u Kini. Sve u svemu, trgovina je u sredu bila uzburkana, a cene su u početku rasle nakon što je Vladimir Putin najavio da Rusija neće snabdevati energijom nacije koje nameću ograničenja cena.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Međutim,cene su kasnije ponovo pale. Prošlog petka, ministri finansija zemalja G7 bili su saglasni u stavu da se uspostavi gornja granica cene ruske nafte. Grupa, koju čine SAD, Velika Britanija, Kanada, Nemačka, Francuska, Italija i Japan, predložila je da se zabrani osiguranje i finansiranje tankera koji prevoze rusku naftu po ceni većoj od dozvoljene.

Međutim, neki eksperti upozoravaju da će gornja granica verovatno dovesti do porasta globalnih cena, umesto da utiče na smanjenje cene nafte.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
pad cene nafte gorivo cena brent nafte cena nafte nafta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana