Tekst objavljen: 19.08.2015 9:17        


Glavni uzroci pada cene nafte na svetskom tržištu su rekordna proizvodnja, koju "guraju" Saudijska Arabije i zemlje OPEK-a, zatim rast dolara pod uticajem devalvacije kineskog juana, kao i prognoze da će proizvodnja nafte biti smanjena, pogotovu u 2016. godini, izjavila je danas Tanjugu senior ekspert FX Lidera Ana Mihajlović. 

Cena nafte pada zbog velike proizvodnje i jakog dolara

Komentarišući konstantni pad cene nafte na svetskom tržištu, koji traje neprekidno već sedmu nedelju i sada je ispod 50 dolara za barel, Mihajlović je rekla da je jedan od razloga pada cene "crnog zlata" i smanjenje broja bušotina odakle proizvođači iz SAD vade naftu iz uljnih škriljaca, iako su reorganizacijom i uštedama uspeli da se zadrže na tržištu.

"Međutim, prema procenama Međunarodne agencije za energiju (IEA), već sredinom 2016. moglo da dođe do definitivno većeg smanjenja proizvodnje u SAD", ukazala je Mihajlovićeva.

S druge strane, uzrok pada cene nafte je i devalvacija kineskog juana i smanjenje BDP-a Japana, tako da je zbog jačanja dolara i usporavanja japanske ekonomije smanjena tražnja za "crnim zlatom", objasnila je Mihajlović i dodala da je Kina kao najveća ekonomija sveta i najveći potrošač nafte.

Osim devalvacije juana, na rast dolara prema vodećim svetskim valutama, uticala su očekivanja da će američke Federalne rezerve (Fed) povećati kamatne stope, što će uticati na dalji rast dolara, kazala je sagovornica Tanjuga.

Odgovarajući na pitanje kako smanjenje cene nafte utiče na državne budžete najvećih izvoznika, Mihajlović je rekla da je Rusija najveći svetski proizvođač nafte (Saudijska Arabije najveći svetski izvoznik) i devalvacijom rublje uspela je da smanji operativne troškove proizvodnje, a fiskalnom politikuom su uspeli da zaštite proizvođače, tako da pad cene nafte u svetu na proizvođače u Rusiji utiče sa jednom petinom i za sada posluju rentabilno.

Saudijska Arabija ima ogromne rezerve nafte, tako da ona može veoma lako da izdrži ovako niske cene, navela je Mihajlović i dodala da je proizvodnja u SAD bazirana uglavnom na uljnim škriljcima koja je znatno skupa, mada uštedama i racionalizacijom uspevaju da tu produkciju održe na rentabilnom nivou, koja će prema prognozi IEA početi da se smanjuje polovinom 2016. godine.

Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u septembru pojeftinila je na Njujorškoj berzi 12 centi na 41,75 dolara, prenosi danas agencija Frans pres, uz napomenu da je "laka" nafta u poslednja dva meseca izgubila više od 30 odsto vrednosti, spustivši se na najniži nivo od marta 2009.

Nafta tipa "brent" za oktobarsku isporuku u Londonu pojeftinila je danas 11 centi na 48,63 dolara, i ostala ispod psihološke granice od 50 dolara za barel.

Kompanija BMI riserč, filijala bonitetne kuće "Fič", predviđa da će visoke globalne zalihe nafte potrajati do 2018.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
pad cene nafte cena nafte zalihe nafte proizvodnja nafte nafta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana