Tekst objavljen: 24.07.2016 10:03        


Cena srebra porasla je na financijskim tržištima za 47 odsto od kraja prošle godine, iako većina analitičara nije očekivala takav razvoj događaja.

Cena srebra porasla 47 odsto od početka godine

Upravo je cena tog plemenitog metala bila jedna od tema o kojoj se najviše raspravljalo tokom pripreme godišnjih procena Saxo banke ‘Outrageous Predictions’ još u decembru 2015. godine, a direktor sektora strategije trgovine berzanskim robama u Saxo Banci Ole Hansen predviđao je tada da će cena srebra porasti za 33 odsto.

“Outrageous Predictions” su procene za malo verovatan razvoj trendova, ali baš zato mogu imati ozbiljne posledice na tržište kapitala.

Hansenove procene zasnivale su se na političkim odlukama za smanjenje emisije ugljen dioksida, podržavanjem obnovljivih izvora energije. S obzirom na primenu srebra u solarnim ćelijama, logično je da bi taj trend uticao na povećanu industrijsku potražnju za tim metalom. Drugi razlog je bilo očekivano podizanje kamatne stope od strane američke centralne banke.

“Oporavak zlata je srebru mogao dati još veći podsticaj, obzirom na poboljšane osnove smanjene proizvodnje i snažne potražnje. Naime, u novembru i decembru prošle godine imali smo optimistična očekivanja za zlato s obzirom da se zlato uvelike rasprodalo uoči prvog očekivanog podizanja američke kamatne stope. Do sada smo se uverili da je uprkos drugačijem mišljenju mnogih, zlato imalo tendenciju oporavka godinu dana nakon prvog podizanja kamatne stope. Sve to je pozitivno uticalo na cenu srebra” kaže Ole Hansen,direktor sektora strategije za robna tržišta u Saxo banci.

Međutim,pravi razlozi oporavka cene srebra leže u globalnoj neizvesnosti, što se na robnim tržištima pokazalo već u januaru.

“Nismo predvideli paniku koja se dogodila u januaru kad je cena nafte doživela kolapsana berzama vladala rasprodaja. IstovremenoKina je nastavila sa slabljenjem valute. U početku su ta dešavanja podržavala zlato s ‘hedge’ fondovima koji su iz rekordno kratkih zauzimali popriličan broj dugih pozicija. Kvantitativno popuštanje evropskih i japanskih banaka doprinelo je smanjivanju prinosa na obveznice, a to je i glavni razlog zašto su plemeniti metali nastavili s oporavkom uoči izglasavanja Brexita. U sladu s tim, i cena srebra porasla je iznad iznosa kojeg smo predvideli u našim takozvanim neverovatnim predviđanjima za 2016. godinu”, pojašnjava Hansen.

Takav dobar razvoj događaja za srebro leži u potrazi za relativnim vrednostima, obzirom da su investitori prateći početni opravak zlata počeli tražiti relativnu vrednost u ostalim metalima, a na kraju su to pronašli u srebru kojim se za razliku od zlata u martu trgovalo po najjeftinijim cenama još od početka finansijske krize 2008. godine, zaključuju iz Saxo banke.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
srebro saxo banka cena srebra

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana