Zvanični kurs Evra za dan 06.12.21. :: 117.5781 rsd
Tekst objavljen: 14.01.2022 13:35        


Globalni talas tražnje za energijom mogao bi donese još tri godine nestabilnosti na tržištu i rekordno zagađenje iz elektrana, ukoliko države ne učine bitne promene u načinu na koji dobijaju struju, upozorila je Međunarodna agencija za energiju

"Cena struje će rasti još tri godine"


Najveći rast u potražnji zaelektričnom energijomzabeležen je prošle godine, zbog čega je dolazilo do nestašica u glavnim ekonomijama i istorijski visokogskoka cenai rekordnih emisija zagađenja, navode iz Međunarodne agencije za energiju (IEA), prenosi Gardijan.

U godišnjem izveštaju IEA navodi se da bi takva situacija mogla da potraje narednetri godine, sa ozbiljnim posledicama po potrošače i ekonomije, ukoliko ne dođe do brzih strukturnih promena u proizvodnji.

„Oštri skokovi cena struje u poslednje vreme napravili su probleme za mnoga domaćinstva i firme širom sveta i postoji opasnost da budu pokretač društvenih i političkih tenziija“, navodi izvršni direktor IEA Fatih Birol.

Globalnacena strujeporasla je za 6 odsto u 2021. usled ekonomskog oporavka posle pandemijske recesione 2020. To je najveći rast cene od 2010, kada je struja poskupela usled oporavka posle svetske ekonomske krize iz 2008.

Ne samo da je cena struje zabeležila istorijski skok, već je ipotražnjabila najveća u istoriji, sa čak 1.500 teravatsati, što je najviše do sada zabeleženo.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Gotovo polovina tražnje bila je iz Kine, gde je je porasla za 10 odsto u odnosu na 2020. godinu. Kina i Indija pretrpele su nestašice u drugoj polovini godine, jer isporuka uglja nije mogla da prati tempo rada termoelektrana, dovodeći doekonomskog usporavanjau Aziji, navode iz IEA.

Tako se iVelika Britanijasuočila sa energetskom krizom, jer su cene struje dostigle rekordne iznose, budući da ta država polovinu struje dobija iz elektrana na gas, čija je cena takođe skočila, navodi Gardijan.

Globalna jagma za strujom dovela je do rekordnogzagađenja, jer se pojedine ekonomije vraćaju jeftinijim izvorima proizvodnje, termoelektranama na ugalj.

Zato iz IEA pozivaju na „veće investicije u tehnologije sa manjom emisijom štetnih gasova, uključujući i obnovljive izvore, energetski efikasne izvore, kao inuklearnu energiju“.

Izveštaj IEA navodi da je proizvodnja struje izobnovljivih izvoraenergije povećana za šest odsto u 2021, ali to nije bilo dovoljno da se održi trka sa ubrzanom tražnjom.

Proizvodnja struje na ugalj porasla je devet odsto, na gas dva odsto, a na nuklearnu energiju 3,5 odsto.

Fatih Birol navodi da je porasla i emisija ugljen-dioksida prilikom proizvodnje energije za sedam odsto.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
tržište struje struja cena struje IEA

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana