Tekst objavljen: 29.12.2016 13:20        


Nafta se danas trguje blizu najvišeg nivoa od jula 2015. godine, zbog optimizma investitora da će Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i još 11 proizvođača izvan naftnog kartela ispuniti obećanje i srezati proizvodnju kako bi se eliminisala prezasićenost globalne ponude.

Cene nafte blizu 17-mesečnog maksimuma

Cene naftnih fjučersa su zabeležile male promene na trgovanju u Njujorku, nakon rasta tokom sedam uzastopnih trgovinskih sesija i jučerašnjeg zatvaranja na najvišem nivou od 2. jula 2015, izveštava agencija "Blumberg".

Američka "laka" nafta WTI za isporuku u februaru ojačala je za 11 centi na 54,01 dolar po barelu na robnoj berzi u Njujorku u 9,04 časova pre podne po lokalnom vremenu. Cena ove nafte je juče skočila na zatvaranju za 88 centi na 53,90 dolara. Ukupan obim trgovanja bio je oko 48 odsto ispod 100-dnevnog proseka.

Severnomorska nafta "brent" za februarske isporuke porasla je za 30 centi na 56,39 dolara za barel na ICE evropskoj berzi fjučersa u Londonu. "Brent" se juče popeo za 93 centa, zaustavivši se na zatvaranju na koti od 56,09 dolara. Terminske cene severnomorske nafte su ove godine porasle za 51 posto.

Venecuelanski ministar za naftu Eulohio Del Pinjo izjavio je sinoć na državnoj televiziji da bi zalihe "crnog zlata" trebalo da se vrate u ravnotežu a cene stabilizuju kada na snagu stupi dogovoreno smanjenje proizvodnje.

Cena "brent" nafte bi, prema njegovim rečima, trebalo da se stabilizuje na nivou između 60 i 70 dolara za barel kada se uravnoteže zalihe.

Venecuela će, kako je dodao, smanjiti proizvodnju za 95.000 barela dnevno počev od 1. januara.

Odbor za nadzor sastavljen od predstavnika nekih članica i nečlanica OPEK-a sastaće se 13. januara kako bi proverio da li se zemlje pridržavaju obećanog smanjenja isporuka, izjavio je generalni sekretar naftnog kartela Mohamad Barkindo.

Američke zalihe sirove nafte su, prema istraživanju "Blumberga", verovatno smanjene za 1,5 miliona barela prošle nedelje.

Američka uprava za energetske informacije će sutra objaviti svoje podatke.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
opek-a cena nafte porasla zalihe nafte cena nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana