Tekst objavljen: 23.02.2016 10:08        


Male su šanse da će globalne cene nafte pre 2017. godine porasti sa aktuelnog nivoa, a čak i tada njihov oporavak će biti spor zbog prekomerne ponude na tržištu, saopštila je danas Međunarodna agencija za energetiku (IEA).

Cene nafte će početi da se oporavljaju u 2017. godini

"Moramo priznati da današnji uslovi na tržištu nafte ne ukazuju na nagli oporavak cena u bliskoj budućnosti, osim ako ne dođe do nekog većeg geopolitičkog događaja", navodi se u srednjoročnom izveštaju IEA, kojim je obuhvaćen period za narednih pet godina, prenosi agencija Frans pres.

"Tek u 2017. godini doći će do konačnog usklađivanja ponude i tražnje, ali će ogromne nagomilane zalihe gušiti tempo oporavka cena", navodi se u izveštaju.

IEA je priznala i da su predviđanja vezano za tržište nafte izuzetno složen zadatak u današnje vreme, podsećajući da su pre godinu dana analitičari predviđali da će problem prekomerne ponude nafte nestati do kraja 2015. godine, ali da se na kraju takva njihova projekcija pokazala kao neadekvatna.

Višak ponude će se, prema oceni IEA, smanjiti, pošto će rezanje investicija, uzrokovano nižim cenama, rezultirati manjom proizvodnjom. Procenjuje se da će kapitalna potrošnja na eksploataciju i opremu pasti za 17 odsto u ovoj godini, posle 24-procentnog pada u 2015. godini, navodi IEA.

Tražnja za naftom će, u međuvremenu, nastaviti da raste, ali sporijim tempom, usled previranja na finansijskim tržištima, dodaje se u izveštaju.

Globalni godišnji rast tražnje za naftom u narednih pet godina će, prema procenama IEA, iznositi 1,2 miliona barela dnevno, što je manje u odnosu na 1,6 miliona barela dnevno iz 2015. godine kada je tražnja dobila podstrek zbog niskih cena nafte.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nafta cena nafte oporavak cene nafte svetske zalihe nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana