Tekst objavljen: 03.11.2015 9:40        


Cene nafte su danas u Aziji bile mešovite uoči objavljivanja izveštaja o zalihama u SAD koji će ukazati na kretanje tražnje nafte u najvećoj svetskoj privredi. Cena američke "lake" nafte (WTI) za isporuku u decembru porasla je osam centi na 46,22 dolara, a cena sirove nafte "brent" za decembarsku isporuku pala je 10 centi na 48,69 dolara po barelu, prenosi agencija Frans pres.

Cene nafte mešovite uoči izveštaja o zalihama u SAD

Cene su juče pale nakon što su podaci u Kini pokazali da je prerađivačka aktivnost nastavila da se smanjuje. Indeks upravljanja nabavkom (PMI), koji prati aktivnost u kineskim fabrikama i radionicama, mirovao je na 49,8 poena, kao i prethodnog meseca, naveo je kineski Zavod za statistiku. Svaki rezultat iznad 50 poena ukazuje na rast, a ispod 50 poena na pad sektorske aktivnosti.

Analitičari veruju da su američke zalihe nafte u nedelji zaključno sa 30. oktobrom porasle, što bi ukazalo na slabljenje tražnje u SAD.

U Rusiji je proizvodnja nafte premašila postsovjetski rekord dostigavši 10,78 miliona barela dnevno. Trenutne cene nafte više od 50 odsto su niže u odnosu na vrhunac iz juna 2014, kada je barela nafte prodavan za više od 100 dolara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte zalihe nafte američka nafta svetske zalihe nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana