Tekst objavljen: 08.04.2015 11:26        


Cene nafte su tokom današnjeg trgovanja u Aziji pale, u vreme kada trgovci očekuju novi rast zaliha tog energenta u najvećoj svetskoj privredi, navode analitičari. Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u maju pojeftinila je na Njujorškoj berzi 1,01 dolar na 52,97 dolara, dok je nafta tipa "brent" za majsku isporuku u Londonu pojeftinila 86 centi na 58,24 dolara, prenosi agencija Frans pres.

Cene nafte niže, očekuje se rast zaliha u SAD

WTI je juče poskupeo 1,84 dolara, a "brent" 98 centi, nakon ublažavanja zabrinutosti da će iranska nafta preplaviti tržišta nakon prošlonedeljnog nuklearnog sporazuma između zapada i Teherana. Cene nafte dobile su podršku i u vidu vesti da je Saudijska Arabija podigla cene za Aziju zbog jačanja tražnje iz tog regiona.

U SAD će u toku dana biti objavljeni podaci o zalihama nafte, pomno praćeni pokazatelj tražnje u najvećem svetskom potrošaču nafte.

Investitori veruju da okvir za ograničavanje nuklearnih ambicija Teherana neće značajnije uticati na globalnu ponudu nafte, iako će sporazum, ukoliko bude potvrđen, dovesti do ukidanja privrednih sankcija Iranu i vraćanja njegove sirove nafte na već prezasićeno svetsko tržište.

"Mnogi trgovci su očekivali da sporazum sa Iranom dovede do poplave iranske nafte na tržištima, ali ton SAD ukazuje na to da će sankcije biti podizane vrlo sporo", navodi investicioni analitičar singapurske firme "Filip fjučers" Danijel Ang.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zalihe nafte svetske zalihe nafte pad cene nafte nafta na berzi rast zaliha nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana