Tekst objavljen: 19.07.2016 13:49        


Cene nafte su danas pale na azijskom trgovanju pošto je globalna prezasićenost ponude ponovo u fokusu trgovaca, budući da je splasnula zabrinutost u pogledu uticaja vojnog puča u Turskoj na prevoz "crnog zlata" preko te zemlje. 

Cene nafte padaju - problem isporuka preko Turske

Turska je strateški kanal za pošiljke nafte iz Rusije i Iraka ka Mediteranu, zbog čega se strahovalo da će potencijalno preuzimanje vlasti od strane vojne frakcije proteklog vikenda poremetiti isporuke. Vojni udar je, međutim, vrlo brzo ugušen.

Američka "laka" nafta WTI pala je danas za 18 centi (0,40 odsto) na 45,06 dolara za barel, a severnomorska sirova nafta "brent" je oslabila 14 centi (0,30 odsto) na 46,82 dolara, prenosi agencija AFP.

Nakon što su premašile 50 dolara za barel početkom juna, zbog poremećaja u isporukama izazvanih nemirima u ključnom afričkom proizvođaču Nigeriji i požarima u vodećem kanadaskom regionu naftnog peska, cene nafte padaju jer kriza jenjava.

Turski moreuzi, uključujući Bosfor i Dardanele, spadaju među glavne pomorske kanale za transport sirove nafte, kroz koje je dnevno prolazilo oko 2,9 miliona barela u 2013. godini, navodi francuska agencija.

Nijedna pošiljka nije stala od kada je prošle subote na nekoliko sati zabranjena plovidba velikim tankerima bosforskim plovnim putem u blizini Istanbula, izvestila je agencija "Blumberg news", pozivajući se na lučkog zvaničnika.

Analitičari tvrde, međutim, da negativni rizici po cene nafte i dalje postoje.
"Globalne zalihe su još uvek vrlo visoke, a potencijalni uticaj rastućeg iranskog izvoza, saudijsko-iranska trka za tržišni udeo i slabljenje globalnog ekonomskog rasta su neki od faktora koji mogu dovesti do klizanja cena nafte naniže sa njihovog trenutnog nivoa", navodi se u komentaru Mudisovog servisa za investitore.

"Naša srednjoročna prognoza (za cene nafte) ostaje nepromenjena, i smatramo i dalje da su ovo izazovna vremena za učesnike na tržištu nafte", kažu iz Mudisa.

Proizvodnja članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) popela se za 300.000 barela dnevno u junu, blizu osmogodišnjeg maksimuma od 32,73 miliona barela, prema podacima kompanije S||P Global Plats, provajdera informacija iz sektora energetike, dodaje francuska agencija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte pada cena nafte zalihe nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana