Tekst objavljen: 23.06.2022 12:05        


Cene nafte su nastavile da se povlače spustivši se danas za više od 2 odsto, jer investitori ponovo analiziraju procene rizika od recesije i potražnje za gorivom zbog podizanja kamata u velikim ekonomijama

Cene nafte pale za više od 2%


Nafta Brent za julsku isporuku (fjučers ugovori) pala je za 2,5 dolara ili 2,3 odsto, na 109,22 dolara za barel, a američka sirova nafta WTI je pojeftinila za 2,6 dolara ili 2,7 procenata, na 103,46 dolara po barelu, javlja Rojters.

Cene oba međunarodno referentna tipa nafte su oslabile za čak tri dolara po barelu u ranim jutarnjim satima na azijskom trgovanju, nakon pada od oko 3 procenta na prethodnoj sesiji, spustivši se na najniži nivo od sredine maja.

"Tržišta nafte su pod pritiskom jer su investitori zabrinuti da će povećanje američkih kamatnih stopa zaustaviti ekonomski oporavak i prigušiti potražnju za gorivom", kaže Kazuhiko Saito, glavni analitičar kompanije Fudžitomi Sekjuritiz.

Dodaje da su američki i evropski hedž fondovi rasprodali svoje pozicije uoči završetka drugog kvartala, što takođe "hladi raspoloženje investitora". Prema njegovoj proceni, WTI nafta bi mogla da padne ispod 100 dolara po barelu u SAD-u pre praznika 4. jula.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Analitičari brokerske kompanije Haitong Fjučers objavili da bi u bližoj budućnosti moglo da dođe do povećanja ponude jer ima "sve više podataka koji dokazuju da je snabdevanje ruskom sirovom naftom manje pogođeno sankcijama nego što je većina ljudi ranije procenjivala".

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je u sredu da je Rusija u procesu preusmeravanja svoje trgovine i izvoza nafte ka grupi zemalja u razvoju BRIKS-a nakon uvođenja zapadnih sankcija prema Moskvi zbog napada na Ukrajinu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
cena nafte pad cena pad cene nafte rat u ukrajini ekonomska kriza sankcije rusiji

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana