Tekst objavljen: 21.01.2016 12:13        


Cene nafte su porasle danas u azijskom trgovanju donoseći toliko potreban predah izmrcvarenom tržištu te sirovine, ali trgovci su i dalje oprezni pošto preobilna ponuda i slaba tražnja, koji su potopili cene na 12-godišnji minimum, ne pokazuju znake popuštanja. Od početka 2016. godine cene oba tipa nafte, američke "lake" i "brenta", pale su oko 25 odsto, prenosi agencija Frans pres.

Cene nafte porasle, ali su i dalje ispod 30 dolara

Američka "laka" nafta WTI pala je juče ispod 27 dolara za barel prvi put od maja 2003. godine, nekoliko dana nakon što se "brent" srozao ispod 28 dolara.

Međutim, tražnja kupaca privučenih "akcijskom cenom" ovog energenta pružila je danas blagu podršku nafti.
Nafta WTI za isporuku u martu porasla je za 34 centa, ili 1,20 odsto, na 28,69 dolara za barel, dok je "brent" poskupeo za 38 centi, ili 1,36 procenata, na 28,26 dolara.

Cena američke "lake" nafte je juče, poslednjeg dana ugovaranja za februarske isporuke, splasnula u jednom trenutku na Njujorškoj berzi čak na 26,19 dolara za barel, da bi na zatvaranju završila na nivou od 26,55 dolara, što je najniže još od maja 2003.

Očekivanja da će izveštaj američke uprave za energiju (EIA), koji treba da bude objavljen kasnije danas, pokazati još jedan rast komercijalnih zaliha "crnog zlata" u SAD, ograničila su dobitke, kažu analiticari.
Cena nafte je pala oko 75 procenata od sredine 2014. godine, pogođena prevelikom ponudom, hiperprodukcijom, slabom tražnjom i usporavanjem rasta globalne ekonomije, posebno Kine.

"Za naftu koja je već pala ovako nisko, ključni problem su osnovni tržišni principi", kaže analitičar kompanije "Filip fjučers" Danijel Ang, aludirajući na to da zalihe i dalje nastavljaju da nadmašuju potražnju.

Međunarodna agencija za energiju (IEA), sa sedištem u Parizu, upozorila je ove nedelje da bi tržište nafte "moglo da se udavi" zbog prezasićenosti, usled povratka iranskog izvoza nakon ukidanja zapadnih sankcija, što bi anuliralo eventualno smanjenje proizvodnje drugih zemalja.

Mada se očekuje da će cene nafte ostati prigušene, neki analitičari smatraju da su one već blizu dna.
"Mislim da će se preterana ponuda nastaviti u prvoj polovini godine, ali što se tiče njihovog dostizanja dna, manje-više smo već tamo", rekao je Ang, dodajući da ne veruje da će cene ići ispod 20 dolara i da će verovatno najniže ići do 24-25 dolara za barel.

Kompanija "BMI Research" ocenjuje da će jak dolar takođe uticati na pad cena niza sirovina, uključujući i naftu, budući da se sirovine trguju u dolarima, što ih čini skupljim za zemlje čije su valute slabije.

"Aktuelna deprecijacija valuta tržišta u usponu i jačanje američkog dolara će držati cene sirovina ''na kočnici'' tokom prve polovine 2016. godine, a neke od njih će verovatno narednih meseci pasti na novi minimum", navodi u tržišnom komentaru "BMI Research", a prenosi francuska agencija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
porast zaliha nafte američka nafta svetske zalihe nafte cena nafte cena nafte na berzi drastičan pad cene nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana