Tekst objavljen: 08.03.2016 13:05        


Cene nafte su blago skliznule danas u azijskom trgovanju, ali je sirova nafta "brent" ostala na nivou iznad 40 dolara za barel, pošto su trgovci pokupili profit nakon solidnih dobitaka tokom protekle tri nedelje. 

Cene nafte posustaju u Aziji, "brent" ipak iznad 40 usd

Američka tržišna referenca, "laka" nafta WTI za isporuku u aprilu spustila se za 39 centi na 37,51 dolar, a sirova nafta "brent" za majske isporuke je skliznula 52 centa na 40,32 dolara za barel, izveštava agencija AFP.

Nafta "brent" je na trgovanju juče u Londonu zatvorena na nivou od 40,84 dolara za barel, što je najviši nivo od početka decembra prošle godine.

U minule tri nedelje, cene nafte su ojačale posle razgovora o zamrzavanju proizvodnje i najave pregovora vodećih proizvođača na sastanku 20. marta, kako bi pokušali da ublaže globalnu prezasićenost ponude koja pritiska tržište.

Pozitivnom tržišnom sentimentu su doprineli i snažni podaci o novim radnim mestima u SAD, kao i slabljenje "zelene" novčanice, što je cenu nafte izraženu u dolarima učinilo jeftinijom, istovremeno stimulišući potražnju.

Saudijska Arabija, Rusija, Katar i Venecuela su se prošlog meseca dogovorili da zamrznu proizvodnju "crnog zlata" na nivou iz januara, ukoliko se i drugi proizvođači pridruže tome.

Ministar za energetiku Ujedinjenih Arapskih Emirata Suhail Mazrui takođe je juče rekao da aktuelne cene "prisiljavaju sve na zamrzavanje (proizvodnje)".

Međutim, britanska banka Barkliz upozorava da ne treba polagati previše optimizma u predloženo zamrzavanje pumpanja nafte.

"Politika zamrzavanja proizvodnje Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) je daleko od sigurnog uspeha", navode iz Barkliza u tržišnom komentaru koji se odnosi na "naftni kartel".

"Tržište je vrlo svesno da zemlje koje su do sada signalizirale podršku ovoj politici (zamrzavanja) uglavnom proizvode blizu svojih (punih) kapaciteta...Postoji veliki rizik da sastanak samo potvrdi razočaranje i da cene naglo padnu nazad zbog odsustva bilo kakvog daljeg napretka", ocenjuje se u komentaru Barkliza, a prenosi AFP.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte laka nafta zalihe nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana