Tekst objavljen: 29.03.2016 14:04        


Cene nafte su pale u današnjem trgovanju u Aziji usled strahovanja trgovaca zbog globalne prezasićenost ponude i opreza uoči sutrašnjeg izveštaja o američkim zalihama "crnog zlata".  Cena američke "lake" nafte WTI za isporuke u maju pala je za 28 centi, na 39,11 dolara za barel, dok je cena severnomorske nafte "brent" za maj pala za 35 centi na 39,92 dolara za barel, javlja AFP.

Cene nafte povećale gubitke uoči podataka o zalihama

Cene oba tipa nafte su i juče zaključene na nižem nivou.
Posle sunovrata cena na gotovo 13-godišnji minimum u februaru, cena nafte je ovog meseca zabeležila zdrav rast, zahvaljujući slabljenju dolara i nadi trgovaca da će ključni proizvođači pristati da ograniče proizvodnju na predstojećem sastanku u Dohi.

Budući da je većina svetskih tržišta bila zatvorena u petak i u ponedeljak zbog proslave katoličkog Uskrsa, trgovina je bila ograničena, a investitori su se sada usredsredili na nedeljni izveštaj američkog Ministarstva energetike o nivou zaliha kako bi ocenili kretanje tražnje u zemlji koja je vodeći svetski potrošač nafte.

Glavni tržišni strateg kompanije CMC Markets iz Sidneja, Majkl Mekarti, izjavio je za AFP da pad cena "odražava zabrinutost tržišinh aktera u pogledu rasta koji je doveo do ovih nivoa...taj skok (cena) nije održiv, jer nije odraz stvarnog oporavka situacije na tržištu".

"Imamo priliv ogromnih zaliha širom sveta, ne samo u SAD-u. Teško je videti trajnije poboljšanje i prodaja nafte WTI na nivou od 40 dolara će verovatno biti ugrožena", ocenio je Mekarti, dodajući da bi novo jačanje dolara, takođe moglo da bude "okidač za dalju eroziju cena", pošto tako nafta postaje skuplja za kupce koji koriste slabije valute.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
pada proizvodnja nafte svetske zalihe nafte zalihe nafte cena nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana