Tekst objavljen: 08.09.2016 13:00        


Cene nafte su danas nadogradile nedavno stečene dobitke, zahvaljujući slabijem dolaru i industrijskim podacima koji ukazuju da su američke zalihe "crnog zlata" potonule prošle nedelje. Američka "laka" nafta WTI skočila je za 72 centa, na 46,22 dolara za barel, a severnomorska sirova nafta "brent" se trgovala za 64 centa skuplje, na nivou od 48,62 dolara, izveštava agencija AFP.

Cene nafte rastu zahvajujući padu američkih zaliha

Na najnoviji oporavak cena uticali su podaci Američkog instituta za naftu, kog finansira naftna industrija, a prema kojima su komercijalne zalihe "crnog zlata" u SAD-u pale za 12,1 milion barela prošle nedelje, prema agenciji "Blumberg news".

Pažnja trgovaca je sada usredsređena na zvanične podatke američkog Ministarstva za energetiku o zalihama nafte, koji će obezbediti bolju procenu kretanja tražnje u vodećoj svetskoj ekonomiji i najvećem potrošaču ovog energenta.

Informacija o tome da je u avgustu, prvi put u 22 meseca, porastao uvoz u Kine, koja je još jedan veliki svetski potrošac energenata, takođe je pružila podršku cenama nafte, ohrabrivši nade da se najveća azijska ekonomija stabilizuje posle više godina usporavanja.

Rusija i OPEK treba da se sastanu u Alžiru kasnije ovog meseca da bi razgovarali o tome kako da se reši problem prevelikih isporuka koje guraju cene nafte naniže u poslednje dve godine.

Izjave s početka ove nedelje upućene iz Saudijske Arabije, vodeće članice OPEK-a, i iz Rusije, kojima se pridružio i iranski predsednik Hasan Rouhani, o posvećenosti "stabilizaciji tržišta" podgrejale su nade u moguće limitiranje proizvodnje.

Međutim, trgovci su i dalje skeptični u pogledu mogućeg postizanja dogovora pošto je slična nastojanja ranije ove godine potkopao Iran, odbijanjem da se pridruži bilo kakvom sporazumu nakon izlaska zemlje iz višegodišnjih zapadnih sankcija uvedenih ranije zbog nuklearnog programa Teherana.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
opek-a rast cene nafte cena nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana