Tekst objavljen: 25.06.2015 10:30        


Terminske cene nafte su tokom današnjeg trgovanja u Aziji bile različite, posle objavljivanja američkog energetskog izveštaja koji je ukazao na rekordnu proizvodnju u toj zemlji, dok su se pregovori o iranskom nuklearnom programu odužili, naveli su analitičari. 

Cene nafte različite zbog rekordne proizvodnje u SAD

Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u julu pojeftinila je na Njujorškoj berzi tri centa na 60,24 dolara, dok je nafta tipa "brent" za avgustovsku isporuku u Londonu poskupela 14 centi na 63,63 dolara, prenosi agencija Frans pres.

"Nedeljni izveštaj američkog ministarstva energetike je izvršio pritisak na cene nafte", izjavio je analitičar konsultantske kompanije EY, Sandžev Gupta, po objavljivanju izveštaja koji je ukazao da je proizvodnja nafte u SAD porasla na rekordnih 9,6 miliona barela dnevno u nedelji zaključno sa 19. junom, dok su zalihe "crnog zlata", iako u toj nedelji smanjene za 4,9 miliona barela, i dalje blizu rekordnih 463 miliona barela.

Prema ocenama Gupte, trgovci očekuju i produženje iranskih nuklearnih pregovora, pošto su sve strane uključene u pregovore izrazile sumnju u pogledu rešavanja iranskog pitanja do 30. juna, kada ističe rok.

Iran i šest vodećih zapadnih sila nastoje da do 30. juna postignu sporazum koji bi doneo otvaranje nuklearnog programa Teherana, usled zabrinutosti da radi na proizvodnji atomskog oružja. U slučaju postizanja sporazuma, zapadne zemlje bi Iranu ukinule sankcije i došlo bi do povratka iranske nafte na globalna tržišta, navodi francuska agencija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
mešovite cene nafte nafta cena nafte cena nafte na berzi laka nafta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana