Tekst objavljen: 17.11.2015 9:16        


Cene nafte su danas u trgovanju na azijskom tržištu bile u blagom usponu, ali je njihov rast ograničila opreznost investitora koji iščekuju podatke o američkim zalihama sirove nafte za koje se očekuje da će dodatno naglasiti globalnu zasićenost ponude.  

Cene nafte u blagom rastu zbog opreza investitora

Cene su juče bile pogurane naviše nakon što je koalicija pod vođstvom SAD izvela vazdušne napade na naftna postrojenja pod kontrolom Islamske države (IS) zbog terorističkih napada u Parizu, ali analitičari smatraju da je uticaj geopolitičkih napetosti na tržište nafte ograničen, prenosi agencija Frans pres.

Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u decembru poskupela je šest centi na 41,80 dolara za barel, dok je za 11 centi poskupela sirova nafta tipa "brent" na 44,67 dolara, takođe za decembarske isporuke.

Investitori su oprezni uoči izveštaja Ministarstva energetike SAD o zalihama nafte u toj zemlji u nedelji zaključno sa 13 novembrom. Analitičari veruju da su zalihe ponovo porasle, što bi ukazalo na slabljenje tražnje u najvećem svetskom potrošaču nafte.

Geopolitičke tenzije izazvane pojačanom vojnom akcijom protiv IS nakon terorističkih napada u Parizu po svoj prilici neće značajnije uticati na cene nafte, navodi istraživačka kuća BMI. Francuski borbeni avioni su pre dva dana izveli dosad najobimniji napad na mete IS u Siriji.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
američka nafta svetske zalihe nafte laka nafta poskupljenje nafte cena nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana