Tekst objavljen: 27.11.2015 10:00        


Cene nafte su se danas u Aziji približile nivou od 42 dolara, jer su američka tržišta napravila predah zbog praznika Dana zahvalnosti, dok je Rusija isključila mogućnost vojnog napada na Tursku zbog obaranja jednog od njenih aviona.

Cene nafte u padu, blizu 42 dolara za barel

Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u januaru pojeftinila je 55 centi na 42,29 dolara za barel, dok je za 15 centi pojeftinila i sirova nafta tipa "brent" na 45,31 dolar, takođe za januarske isporuke, prenosi Frans pres.

Pre zatvaranja američkih tržišta zbog praznika, američko ministarstvo energetike je objavilo izveštaj koji je pokazao da su zalihe komercijalne nafte u nedelji završno sa 20. novembrom porasle u sporijem obimu, što je pružilo izvestan predah u pogledu prekomernih globalnih zaliha.

Izveštaji da Rusija neće preduzeti vojne akcije protiv Turske zbog obaranja jednog od njenih vojnih aviona na sirijskoj granici su takođe ublažili strah od eskalacije tenzija u tom regionu i potencijalnog prekida isporuka nafte sa Bliskog istoka.

Zvanična Moskva je juče saopštila da će uvesti kontramere Turskoj, koje će obuhvatati i obustavljanje zajedničkih ekonomskih projekata, ograničavanje finansijskih i trgovinskih transakcija, kao i izmenu carinskih dažbina.

Budući da globalne zalihe nafte još uvek premašuju tražnju, trgovci željno iščekuju sastanak Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) u decembru kako bi videli da li će taj naftni kartel možda smanjiti ogromnu proizvodnju, navodi Frans pres.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nafta laka nafta rast zaliha nafte proizvodnja nafte cena nafte opek-a

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana