Zvanični kurs Evra za dan 25.10.21. :: 117.5803 rsd
Tekst objavljen: 19.08.2015 10:56        


Cene nafte su i danas pale na azijskom tržištu, pošto su trgovci odustali od mršavih dobitaka iz prethodne trgovačke sesije, dok investitori očekuju američki izveštaj o zalihama, kako bi procenili potražnju u vodećoj svetskoj ekonomiji.

Cene nafte u padu uoči podataka o američkim zalihama

Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u septembru pala je na Azijskoj berzi za 24 centa na 42,38 dolara, dok je barel sirove nafte tipa "brent" za oktobarsku isporuku potonuo za 26 centi na 48,55 dolara, prenosi agencija Frans pres.

Cene oba tipa nafte su se neznatno oporavile na zatvaranju trgovanja na Njujorškoj i Londonskoj berzi juče, ali analitičari kažu da je malo verovatno da će uspeti da održe taj oporavak, jer je tržište i dalje preplavljeno isporukama Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), na čelu sa Saudijskom Arabijom.

Trgovci naftom su takođe bili usredsređeni na izveštaj o američkim zalihama sirove nafte za nedelju završenu 14. avgusta, kako bi danas procenili tražnju u najvećoj svetskoj privredi, koja je istovremeno i veliki proizvođač nafte iz škriljaca.

Analitičari očekuju da će zalihe opadati, ali isto tako upozoravaju da njihov nivo ostaje i dalje visok posle slabijeg rasta tražnje nego što je očekivano tokom leta.

"Proizvodnja u SAD se pokazala mnogo većom nego što je ranije predviđano, pošto su se kompanije koje vade naftu iz škriljaca radije opredelile da dramatično snize troškove i povećaju efikasnost nego da srežu proizvodnju", izjavio je ekonomista za sirovine iz istraživačke kompanije Capital Economics, Tomas Pag.

Rast tražnje nije bio u skladu s ponudom, posebno imajući u vidu usporavanje u Kini, najvećem svetskom potrošaču energije. Iran je prošlog meseca takođe postigao dogovor s velikim silama o obuzdavanju svojih nuklearnih ambicija u zamenu za ukidanje zapadnih ekonomskih sankcija, koje su ograničile iranski izvoz nafte.

"Ovaj obnovljeni pad cena nafte uveliko je podstaknut kombinacijom zabrinutosti zbog potražnje, naročito u Kini, i nastavljenim snažnim rastom isporuka", rekao je Pag.

"OPEK je povećao svoju proizvodnju za gotovo 1,4 miliona barela dnevno od januara i potencijalni povratak izvoza iz Irana, početkom iduće godine, mogao bi da pogorša prezasićenost ponude", ocenio je on.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
cene nafta pala cena nafte na berzi zalihe nafte svetske zalihe nafte laka nafta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana